Categorie: "Internationaal klessebessen"

De taal van miljonairs

Afgelopen weekend was ik deelnemer aan een groot event van T. Harv Eker. Harv stond heel lekker te kletsen op het podium. Met 2000 mensen volgepakt in de RAI volgden we ademloos zijn Millionair Mind Intensive. Al ben ik normaal gesproken sceptisch; het was toch wel degelijk zeer inspirerend. Volgens Harv zit het allemaal in geordende principes die hij met een spetterende serie one liners uitlegde. Voorbeelden: Every master was first a disaster. (klinkt goed, al is het misschien niet helemaal waar). Of deze: You got to learn what to do, and then do what you learnt. Klinkt ook goed niet? Is ook niet helemaal waar. Je komt ze wel vaker tegen. De Amerikaanse haiku’s zeg maar. Think BIG act Local, is een bekende. Ook heel goed. Als je een one liner hoort meen je meteen dat het klopt. Omdat het zo simpel klinkt. Zo praktisch ook. Ook al is het niet helemaal waar, je kunt je er aan vast houden. Harv Eker, first you followed succes, then succes followed you.

Sheridan schrijft niks over seks

Sheridan Simove, 39 jaar en brits auteur, heeft een hit te pakken met zijn boek ‘What every man thinks about apart from sex.’ Een boek dat hij maakte in 9 dagen, van concept tot uitvoering. Het boek telt 200 lege pagina’s en is een cult hit en een statement. Studenten kopen het 5 pond kostende boekje massaal, als kladblok of kado, en volgens Britse kranten is het boek beter verkocht dan Harry Potter. Sheridan zelf is een merkwaardige man. Zo poogde hij bij zijn bank zijn naam in God te veranderen, en werd hij geconfronteerd met het feit dat God geen bankrekening heeft. Alleen al het feit dat je het probeert via een bank je naam te wijzigen, vind ik al opmerkelijk. Het levert wellicht publiciteit op. Sheridan heeft een volgend boek in de maak; ‘Redenen om politici te vertrouwen.’ Gezien de Britse cultuur waar de dubbelzinnige indirectheid altijd van afdruipt, wellicht een lastig puntje. Het wachten is natuurlijk op copy cats. Een cover is zo gemaakt en die tweehonderd lege pagina’s die krijg je wel compleet. Titels zijn welkom.

Revolutie met poëzie

Egyptische demonstranten reciteerden tijdens hun revolutie poëzie om hun revolutie kracht bij te zetten. Het reciteren van politieke poëzie komt vaker voor in het Midden Oosten, aldus   reporter Josh Dieza van The Daily Beast. De demonstranten maken naast gebruik van de tunesische dichter  Abul Qasim al-Shabi ook gebruik van bekende Egyptische poëten die een politieke boodschap hebben. Poëzie zet beter neer wat de demonstranten bedoelen, het komt beter aan, aldus het artikel. Ook blijkt dat in Irak mensen staged readings organiseren, voorgedragen gedichten, om solidariteit te behandelen als politiek thema. Zie hieronder een gedicht van de Tunesische dichter, dat door de Egyptenaren gereciteerd werd, wiens gedichten al op school worden geleerd door de kinderen.

Imperious despot, insolent in strife,
Lover of ruin, enemy of life!
You mock the anguish of an impotent land
Whose people’s blood has stained your tyrant hand,
And desecrate the magic of this earth,
sowing your thorns, to bring despair to birth

-Abul Qasim al-Shabi

Onderzoek het telefoonboek

Ammon Shea is een Amerikaanse schrijver of onderzoeker die in 2008 een gek project ondernam, namelijk het hardop voorlezen van het gehele Amerikaans Engelse woordenboek. Dit betekende het achter elkaar oplezen van duizenden woorden, uiteindelijk resulterend in een boek genaamd Reading the OED waarin hij gekke, bijzondere, vergeten en idiote woorden toelicht. In totaal las hij 21,730 pagina’s hardop voor, met als gevolg dat hij vele nieuwe woorden kon gebruiken die zijn bewustzijn had opgezogen. Ook kreeg hij last van slecht zicht, hoofdpijn en een wonderlijke syntactische verwarring, maar uiteindelijk werd zijn boek een hitje. Kortgeleden leverde hij een onderzoek af naar het telefoonboek genaamd The Phonebook: The Curious History of the Book That Everyone Uses But No One Reads. Ook een hitje. Wie vragen heeft over woorden in het Engels of ook drang heeft woorden te onderzoeken kan met Ammon corresponderen. Hij is nog steeds geprikkeld door het onderwerp. www.ammonshea.com

Vervolg superlatief

Een keer waagde ik me aan een teleseminar van een Amerikaanse business goeroe die beweerde van iedereen een cash machine te kunnen maken. Ik ben daar altijd in geïnteresseerd. Een verarmde, klaarblijkelijk wanhopige secretaresse stelde een vraag. Hoe zou ze meer kunnen verdienen met haar talent? Volgens de vrouwelijke goeroe, genaamd Loral Langemeier, lag dit allemaal aan het feit dat ze geen ondernemer was. De vraag was: “So what are you making? A thousand a month? Can you make that 2000?” Er werd duidelijk geaarzeld aan de andere kant van de lijn. De goeroe zette door. Haar advies was: “Do you have some organizations you can go to and offer your service too? That would help!” Ja Loral, daar ging het nou juist om, ze zocht werk en als ondernemer valt dat net zo goed niet mee dan als werknemer. Loral ging voort: “So, if you can make a few 1000 dollars more a month, and then you can bring that money to our team, then we will invest this in Mexican Real Estate and within 6 months we can turn your capital into 100.000 dollars…So, what do you think?Het antwoord aan de andere kant moge duidelijk zijn. De verarmde secretaresse (met gezin) besloot om ondernemen even te laten voor wat het was. Ze ging wel schoonmaken. De superlatief maakte geen indruk.

De kracht van miljoenen

De superlatief is helemaal in in American Entrepreneurship life. Na jaren geleden te hebben onder gebrek aan sociale zekerheid, een leven zonder tandarts, dokter of psychiater omdat je nu eenmaal niks kan betalen, is de Amerikaanse burger nu geïnspireerd bezig te ondernemen. Jonge Amerikanen die via internet hun product aanprijzen onder het mom dat ze al duizenden klanten hebben geholpen, en waarin ze de consument aanmoedigen hun dienst of advies te kopen zijn niet van de lucht. De status van goeroe, expert of hip is ‘in’ en de superlatieven vliegen over de tong:

“Do you want to earn million of dollars in just 1 hour? Buy this product and you will get TONS of help to make your business grow! I have served 1000 of coaches and entrepreneurs like you and helped them find clients ALL over the world!!”

Ik ben er helemaal door gefascineerd. Niet alleen is het onmogelijk te checken of de superlatief ergens op slaat (gezien er 285 miljoen mensen wonen) maar het is ook onmogelijk te checken of de business van de dame of heer in kwestie wel goed loopt. Het is dankzij de superlatief dat de consument er wellicht op in gaat. Ik zelf mag me ook graag inschrijven voor een nieuwsbriefje van deze of gene die beweert het gouden advies te hebben uitgevonden…so that my business will EXPLODE in just a few days.

15 talen in 3 jaar

De Amerikaanse Ellen Jovin wenst een boek te schrijven over haar eigen leerproces van 15 talen in 3 jaar.  In de stijl van de huidige Amerikaanse trend om jonge vrouwen op ontwikkelingstocht te sturen, laat Ellen het achterste van haar tong zien door er 15 talen mee te krullen. Het ontwikkelingsproces verloopt in periodes van 3 maanden waarna ze 2 maanden een nieuwe taal leert, en dan 1 maand er weer een oude, reeds gekende taal bij neemt. Ellen leert haar talen meestal joggend, met de taalles op een Ipod. Hoe Ellen dit allemaal wil doen weet ik niet, en ik ben ook heel benieuwd naar het verloop. Ellen zelf geeft aan gewoon een taalfreak te zijn, zo heeft ze ook al een drie-tal boeken geschreven over communicatie, richtte ze een communicatie-trainingsorganisatie op genaamd Syntaxis, en nu rent ze rond met Russisch, Japans, Sloveens en Duits in haar oor. Wel leuk dat Ellen straks een soort toren van Babel wordt, maar dan in haar eentje.

Droom een vreemde taal

Wie een vreemde taal aanleert, droomt soms op een gegeven moment in deze taal. Dat is een moment van succes: de vreemde woorden dringen je geest binnen en je voelt je ineens heel goed in die taal. Er zijn een aantal boeken over dit verschijnsel waaronder het recentelijk uitgekomen boek Dreaming in Chinese, van de Amerikaanse Deborah Fallow, die met haar echtgenoot in Peking haar eerste Chinese dromen droomt. Volgens haar was ze in haar dromen een vloeiend spreker. Maar wellicht dat ze in haar dromen ook niet zo kritisch was. Een verzoek in het Chinees klinkt voor jezelf natuurlijk al gauw heel goed, vooral omdat je overdag wellicht zo staat te stuntelen. Bij de Chinese bakker bijvoorbeeld, waar je een brood probeert te bestellen en dan merkt dat je niks weet te zeggen als de bakker je niet goed verstaat. Of erger nog, als er iemand voordringt. Ineens is je Ni Hau gewoon niet meer effectief.

Volgens de auteur van het artikel in de New York Times (Michael Erard) denken meer mensen dat ze beter leren spreken, als ze ‘s nachts in de vreemde taal dromen. In 1980 schreef een Canadese docent Joseph de Koninck al op dat zijn franse studenten, die in het frans droomden, meer vooruitgang boekten dan leerlingen die niet in het frans droomden. Het dromen is een metafoor voor een ‘insider’ worden, een persoon die bij de cultuur gaat horen. De dromers zijn er zelf ook erg enthousiast over. Het is wel jammer dat er niet meer mensen een boek schrijven over het dromen in hun eigen taal, schrijft Erard. Dan zou je pas echt wat mee kunnen maken.

Border Collie spreekt meer dan 1000 woorden

John W.Pilly is een psycholoog die in 2004 besloot zijn Border Collie Chaser, toen nog een pup, taal te leren. Elke dag trainde hij zijn hond door voorwerpen omhoog te houden en een keer of 40 de naam te zeggen. Dan verborg hij het voorwerp en liet hij Chaser zoeken naar het juiste item. Inmiddels spreekt Chaser een aardig woordje Engels. Hoewel, je zou eerder kunnen zegggen dat Chaser een heel aardig woordje Engels verstaat. Amerikaans Engels dan. Dr.Philly is nu 82 en helemaal moe van al dat trainen. Maar zijn hond, zo geeft hij aan in een interview, wil nog steeds elke dag 4 uur a 5 uur oefenen. Volgens onderzoekers is het moeilijke met dit soort onderzoeken dat een hond soms lijkt te begrijpen wat je zegt, maar eerder op zijn baasje let en aan subtiele bewegingen van het hoofd of lichaam begrijpt wat het baasje bedoelt. Dat noem je het Slimme Hans effect. Maar dat is weer een ander verhaal.

Katjes geselen

Tijdens een sportuitzending van de Autralian Open had de vlaamsche commentator het over “die heeft nog andere katten te geselen…” wat zoiets betekent als ‘er zijn nog meer obstakels te overwinnen…” Schattig. Maar ook sneu voor de katjes natuurlijk. Katjes die gegeseld worden zijn denk ik niet blij. Varkentjes die worden gewassen wellicht toch ergens wel.