Border Collie spreekt meer dan 1000 woorden

John W.Pilly is een psycholoog die in 2004 besloot zijn Border Collie Chaser, toen nog een pup, taal te leren. Elke dag trainde hij zijn hond door voorwerpen omhoog te houden en een keer of 40 de naam te zeggen. Dan verborg hij het voorwerp en liet hij Chaser zoeken naar het juiste item. Inmiddels spreekt Chaser een aardig woordje Engels. Hoewel, je zou eerder kunnen zegggen dat Chaser een heel aardig woordje Engels verstaat. Amerikaans Engels dan. Dr.Philly is nu 82 en helemaal moe van al dat trainen. Maar zijn hond, zo geeft hij aan in een interview, wil nog steeds elke dag 4 uur a 5 uur oefenen. Volgens onderzoekers is het moeilijke met dit soort onderzoeken dat een hond soms lijkt te begrijpen wat je zegt, maar eerder op zijn baasje let en aan subtiele bewegingen van het hoofd of lichaam begrijpt wat het baasje bedoelt. Dat noem je het Slimme Hans effect. Maar dat is weer een ander verhaal.

Lees ook:Meldpunt Engelse woorden
Lees ook:Drollenstrijd leidt tot taalverrijking
Lees ook:Woordje-rekken met britten
Lees ook:Hondenpraat op feestjes
Lees ook:Wat heeft Verdonk tegen de VVD?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.