Categorie: "z Taal actueel"

Kerstgroet

Ik wens al mijn lezers prettige kerstdagen en groeten uit Londen, waar ik momenteel ver weg zit van de Nederlandse taal.

 

Tot na de Kerst! 

De algemeen van het leger

Wat een vreemde woordconstructie eigenlijk: ‘generaal pardon’. Generaal betekent ‘algemeen’. In deze betekenis is het woord ook terug te vinden in Staten-Generaal en generale repetitie. Het klinkt me allemaal zeer plechtstatig in de oren. Toch bestaat generaal pardon pas vier jaar.

De 26.000 bestaat uit 31.000

Getallen kunnen vaak woorden worden. Een bekend recent voorbeeld is de 26.000. De meeste Nederlandse krantenlezers hoef ik dan niets meer uit te leggen. We hebben het dan over de illegalen in Nederland die onder het oude vreemdelingenbeleid vielen en wellicht in aanmerking komen voor een generaal pardon. Lange zin, he? '26000' is een stuk bondiger.

Exclusief interview met Sint Nicolaas

Een nieuw fenomeen vormen chatrobots. Iedereen kan bijvoorbeeld met Sint Nicolaas chatten door [email protected] aan zijn msn-contacten toe te voegen. Dat is natuurlijk niet de echte Sinterklaas, kinderen! Het is gewoon een programmaatje dat reageert op je msn-berichtjes. Echt honderd procent werken doet hij niet. Ik besloot tot een exclusief interview met [email protected]@s. Het verliep wat stroefjes.

Stem op taal. Of eigenlijk maar niet.

Wat moet een taalliefhebber stemmen? Zijn er partijen voor de Nederlandse taal? Ik ga niemand aanraden om op EenNL of Partij voor Nederland te stemmen. Ik ken hun verkiezingsprogramma’s niet goed, maar zo ver ik weet staat er niet veel in over onze taal.

Oudkomers leren Nederlands op de bühne

Ja, je kunt ‘oudkomers’ natuurlijk dure cursussen Nederlands door hun strot duwen. Maar wat ze in Apeldoorn doen is toch leuker. Daar leren ze slecht Nederlands sprekende allochtonen Nederlands door ze in een theaterstuk te laten spelen.