Categorie: "Boeken"

Flarfdichten

Screen shot 2010-10-25 at 9.54.34 AMIk wist het niet, maar Ron Rijghard van de NRC, informeerde me met zijn artikel over de poezie van Jack van Gelder en Bas Ticheler in de NRC van 24 september, over het fenomeen flarfdichten. Flarfdichten is het willekeurig van internet plukken van tekst, dat opnieuw rangschikken, waardoor je een gedicht krijgt. Zelf hebben van Gelder en Ticheler ook een aantal gedichten gemaakt door hun eigen verslaggeving opnieuw in dichtvorm neer te zetten. De dichtbundel is genoemd HIJ ZIT ERIN. Prachtig toch? Nu moeten we zelf ook even flarfdichten natuurlijk. Ik worstelde me naar het volgende:

Verschijnt als Normaal

Een grote lijst titels

Lucratief

Het kon wel eens een luchtzak zijn maar de oorzaak

Faxverzoek

Nou goed, mensen kijk maar. Volgens mij  kan het beter.

Rare boeken bij Weird Books

Screen shot 2010-10-13 at 10.35.30 AMKijk voor rare boeken eens op: Weird Book Room
Intro: Welcome to AbeBooks’ Weird Book Room – heralded by the New York Times, Canada’s Globe and Mail, The Times of London, and The Guardian (UK) as the finest source of everything that’s bizarre, odd and downright weird in books. We now have 171 crazy and strange titles about every oddball aspect of life you could possibly imagine and a few things you couldn’t possibly imagine. We invite you to not only revel in our collection of literary oddities but to also send us your suggestions.

http://www.abebooks.com/books/weird/index.shtml

Voor boeken over maagdelijkheid, rubberen stempels, zeep en het sociale leven van de salamander…

Genees met bibliotherapie

Screen shot 2010-09-26 at 9.30.25 PMJospeh Gould, docent Engels aan de universiteit van Waterloo in Canada, schreef onlangs het boek The Story Species: Our Life-Literature Connection,  waarin hij aantoont dat het lezen van boeken werkt bij het verlichten van lichamelijke of geestelijke ongemakken. Het fenomeen bibliotherapie is geboren. Dus voel je je eenzaam, of heb je pijn, neem dan niet alleen pijnstillers maar schrijf je zelf een leeskuur voor waarin je eigen situatie voorkomt en verlicht jezelf. Shakespeare, zelfhulpboeken, Proust en Baudelaire worden aangeraden…

1miljoenboeken.nl

Screen shot 2010-09-20 at 2.51.40 PMHeb je een boek geschreven en wil je deze zelf uitgeven als schrijver? Via de website www.1miljoenboeken.nl kun je je wens realiseren. Door je aan te melden kun je je eigen boek online verkopen aan klanten. Je kunt je boeken ook laten drukken,als je bijvoorbeeld een e-book aanbiedt, via uitgeverij Triggertree. Triggertree, die gelooft dat er voor elk boek een markt is, publiceert en verkoopt boeken sinds 1844 en is tevens een drukkerij. De directrice hiervan Carin Wormsbecher is dit jaar genomineerd voor CEO van het jaar, omdat ze het met haar werk zo goed doet. Een leuk, middelgroot bedrijf met grote ambitie; waarschijnlijk een goede zet om daar je boek te laten drukken en uitgeven! En anders een fijne advertentieplek.

De Gouden Boekjes

Screen shot 2010-09-11 at 9.17.11 AMHet was mij volledig ontgaan maar de reeks De Gouden Boekjes, kinderboekjes uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog, die de lezertjes een goed gevoel gaven, zijn nog steeds in trek. Sterker, er worden ook ieder jaar weer nieuwe uitgegeven. Onlangs werd in de Balie in Amsterdam een overzicht gegeven van de Gouden Boekjes en de historie hiervan, door Joke Linders die een overzichtswerk schreef getiteld: Ik hou zo van…Gouden Boekjes. De Gouden Boekjes zijn bij Bol te bestellen en ook via www.goudenboekjes.com Het gaat om titels als Het Koekemannetje, De Kleine Indiaan, Kolderliedjes (Toon Hermans) en alles wat een kinderhart maar in verrukking brengt.

David Mitchell: De Niet Verhoorde Gebeden van Jacob de Zoet

Screen shot 2010-09-08 at 2.56.21 PMHet laatste boek van wonderkind David Mitchell is niet genomineerd van de Booker Prize 2010 maar twee van zijn eerdere (vijf) werken al wel. David Mitchell is Brits, getrouwd met een Japanse vrouw genaamd Keiko en leeft in Ierland met zijn twee kinderen. Hij publiceerde tot nu toe 5 succesvolle romans. Hoewel Japan veelal een grote rol speelt, komen er ook andere culturen aan de orde. In zijn laatste boek De Onverhoorde Gebeden van Jacob de Zoet gaat het over Jacob de Zoet, een Hollander, die verliefd wordt op een Japanse vroedvrouw, in het 18e eeuwse Deshima. Dit is en was een geisoleerd eiland voor de kust van Nagasaki, waar de enige handelslieden Hollanders waren. Om zich voor te bereiden liet Mitchell zich in Nederland informeren door professoren over die tijd, en trok zich een tijd terug bij Wassenaar. Hij deed er vier jaar over en zoals hij zelf zegt: “it nearly finished me, before I finised the writing…” Nieuwsgierig makend deze David Mitchell, die vooral scoorde met zijn roman Wolkenatlas. ( Eng: The Thousand Autumns of Jacob de Zoet)

Woorden.org voor al uw (170.000) woorden

Screen shot 2010-08-30 at 4.24.59 PMWil je de betekenis van een woord opzoeken online, en wil je dit gratis, dan kan je naar www.woorden.org, een woordenboek met als inhoud maar liefst 170.000 woorden, die geheel gratis en vrijblijvend te zoeken zijn. Erg gemakkelijk. Ze geven ook aan welke woorden er recent gezocht zijn. Zo was er vandaag gezocht naar onder andere ‘grefferen’ (ofwel griffelen, om ook weer op te zoeken) en naar ‘vooroverlijden’. Ik dacht eerst ‘voorover’ lijden, maar het is ‘voor’- overlijden. Dus van te voren overlijden. Niet voorgaan in het overlijden. Heel erg prikkelend, zo’n online woordenboek!

Lulu toont ware Wang

WildeRozenLuluWangLulu Wang signeert op 9 september om 19.30u haar nieuwe boek WILDE ROZEN bij Selexyz in Amsterdam. Wilde rozen is gebaseerd op het eigen leven van de Chinese auteur, net zoals haar debuutroman Het Lelietheater was. Het is het eerste deel van een serie over Wangs jeugd. Het boek verhaalt van de jonge Qiangwei (=Wilde Rozen), die opgroeit in China, en een moeizame relatie onderhoudt met haar moeder die ze maar 1 keer in de twee weken ziet, en die haar vader leert kennen via brieven die hij aan haar moeder schrijft. De maatschappelijke 0ntwikkelingen van die tijd, maken voor Qiangwei de zoektocht naar waarheid over het leven niet gemakkelijk.

In een interview vertelt de schrijfster dat het leukste deel van het publicatieproces voor haar het schrijven zelf is, en dat ze signeersessies en promotie vooral beschouwt als werk. Het liefst, vertelde ze, zou ze meteen weer aan het volgende boek beginnen. Het zit zelfs al in haar hoofd. Ware passie.