Categorie: "Rara waar is dit van"

‘t Loopt als een tiet

Screen shot 2010-08-15 at 11.12.09 AMMet tiet wordt niet verwezen naar een vrouwenborst, zoals vaak gedacht wordt, maar naar een kip. Tiet betekent in verschillende dialecten (onder meer in Breda, Utrecht en Goeree-Overflakkee) ‘kip, hen’. Lopen als een tiet betekent dan ook letterlijk ‘hard lopen’; het kan nog steeds wel in die betekenis gebruikt worden, hoewel de mensen natuurlijk meer denken aan een vrouwenborst. Hoe kom je dan aan tiet? Volgens de bron Onze Taal werden kippen gelokt met het geluid tiet-tiet-tiet. Dat geluid werd vervolgens gebruikt om de dieren zelf mee aan te duiden. Mensen gebruiken de uitdrukking nu ook buiten deze context..

Rara waar is dit van

(vertaalde mission statement…)

“Onze missie is om eten te verkopen in een snelle, vriendelijke omgeving, en dat zelfbewuste en gezondheidsgerichte consumenten aantrekt…”

Rara, waar is dit van?

Rara, waar is dit van..

A:     “Nee, maar even onze mission statement. Wat gaan we nu zeggen, over wat we doen…We willen inspireren…we willen dat mensen zich geraakt voelen, in hun hart…”

B:     “Okay, okay, ik weet iets: “Onze missie is om de menselijke geest te inspireren en te voeden- 1 mens, 1 kopje, 1 buurt…”

A:     “Ik zeg DOEN!”

B:   ” Over de hele wereld he”

(Wie weet waar deze briljante mission statement van is, mag het natuurlijk meteen hardop zeggen…)