Categorie: "z Dialecten"

Twentse kerst

Verveelt u zich met Kerstmis? Verdrijf de verveling met een kerstverhaal, voor een deel in het dialect van Twente. Door -wie anders?- Herman Finkers. Waarschuwing: wie niet bestand is tegen flauwe humor, kan beter iets ander gaan doen.

Meas

Wat is het toch fijn om in Limburg te wonen. Hier worden tenminste
structurele oplossingen geboden voor grote problemen. Zo was men er
twee jaar geleden eindelijk uit hoe Meers, een negorij in de gemeente Stein, gespeld moet
worden in het dialect: Meas.

Zuid-Limburgs in de lift

Het grensoverschrijdende Zuid-Limburgse dialect wint veld. Dat meldt de website van L1. Een en ander blijkt volgens de Limburgse zender uit de afstudeerscriptie van een zekere Jean Frins uit Landgraaf. Hij is aan de Universiteit van Groningen op dit onderwerp afgestudeerd.

Brabohumor

Grapje (met een baard) over het dialect van Noord-Brabant:

Zitten twee Brabo’s in Rotterdam in een tram. Zegt de bestuurder: "Witte de Withstraat!" Zegt de ene Brabo tegen de andere: "Neu, dah wit ik helemaol nie!"

Dialect is springlevend!

Dialecten zijn nog lang niet uitgestorven. Een Nijmeegse professor beweert dat het hard achteruitgaat met de streektalen, maar dat geloof ik niet zo. Wie in een gemiddelde Limburgse stad rondkijkt, ziet nog heel wat jonge moeders dialect spreken tegen hele kleine kinderen. Dus het Limburgs gaat mij nog wel overleven, denk ik.

Limburgers lachen om elkaars dialect

Ik heb heel mijn leven in Brabant en Limburg gewoond. Vooral in die laatste provincie is een sterke dialecttraditie. Toen ik in Maastricht ging wonen, was een van de eerste dingen die me opvielen dat de bewoners van die stad graag grappen maakten over dialect. Nee, niet hun eigen dialect. Daar zijn ze te trots op. Maar Kerkradenaren moesten het sterk ontgelden.

Een taal zonder leger

Ik wil nog even verder ingaan op het verschil tussen een dialect en een taal. Een bekend aforisme is "Een taal is een dialect met een leger." Volgens deze definitie is Fries geen taal, want Fryslân heeft geen eigen leger.