Categorie: "Film-en theater topdialogen"

De taal van Andy W.

A: I like your apartment

B: It’s nice but it’s only big enough for one person – or two people who are very close

A: You know two people who are very close?

Screen shot 2010-10-03 at 12.11.15 PMUit: The philosophy of Andy Warhol, (From A to B and back again)

Spam

Screen shot 2010-09-24 at 8.07.58 PMRegelmatig verschijnt er op dit blog, of zal ik ‘onder’ zeggen, spam. Het zijn vaak totaal idiote berichten waar een verwijzing in zit naar een website waar obscure dingen op staan. De taal van spammers is volslagen onduidelijk en blijkbaar hebben spammers daar behoefte aan. Neem nou deze Im sure we might a kind (iets met bikini) of the screen. It toher good. Snap jij het?  Totdat je dus klikt naar dat stukje met bikini, en dan kom je bij allerlei ad’s, casino’s en sex.

De naam SPAM komt van ingeblikt varkensvlees dat ooit onderwerp was van een sketch van Monty Python, waarin twee mensen een ontbijtje proberen te bestellen. In deze sketch wordt ook ongewenste post als ‘spam’ aangemerkt en sindsdien gebruiken we dat. SPAM is eigenlijk Spiced Ham, maar dat werd dus ingeblikt. Ik bedoel, ingekort.

Paul Verhoeven verfilmt Stille Kracht

Screen shot 2010-08-27 at 12.27.42 PMStille Kracht van Louis Couperus wordt volgend jaar verfilmd door Paul Verhoeven naar een scenario van Gerard Soeteman. De setting is Java aan het eind van de negentiende eeuw. Verhoeven gaf dit al aan in de laatste aflevering van Zomergasten. De term Stille Kracht verwijst naar de mysterieuze werkelijkheid achter de werkelijkheid, die voor menselijke begrippen onverklaarbaar zijn. Zo vallen er druppels bloed op een bankje, of is er geluid te horen dat niemand kan verklaren. Het is vooral de tropische magie die de Europeanen zich ongemakkelijk doen laten voelen. Verfilmd in 1974 bij de AVRO met Pleuni Touw.

Vis, het meest veelzijdige stukje vlees

Screen shot 2010-08-16 at 10.21.07 AMKip, het meest veelzijdige stukje vlees, is een slogan die door Jeroen van Koningsbrugge op een hilarische manier is nagedaan. Zie het filmpje bijgevoegd. Het stukje was gisteren uitgekozen door Annet Malherbe in Zomergasten. Maar kip is natuurlijk helemaal niet veelzijdig. Het is altijd hetzelfde, of het nou gebakken, gekookt, gesneden of gefileerd is, kip is kip. Vis is pas veelzijdig. Ten eerste heb je een heleboel soorten, en deze hebben ook een heleboel verschillende namen. Geen wonder dat je er als mens een beetje van in de war raakt. Met hilarische teksten.

De Parade: Carver Special Edition

Screen shot 2010-08-08 at 4.49.32 PMDit jaar op de Parade, het Mobile Arts Festival dat reist door de vier grootste steden van Nederland, weer een nieuwe productie van Carver Special Edition onder leiding van Beppie Melissen. In 2008 won deze groep de Mus, de beste voorstelling van de Parade, met de voorstelling TUCHT, waarvoor zij een eigen beeldtaal ontwikkelden. Dit jaar komen ze terug met Schoftendiner, een fysiek stuk dat laat zien hoe de mens maar worstelt en zwoegt, ditmaal als obers die een dinerzaal moeten inrichten. Goede recensies en lovende woorden over de jonge spelers. Weinig tekst, maar net treffend genoeg om te laten zien wat voor horeca-ellende je kunt meemaken als ober. Vanaf deze week in Amsterdam. www.deparade.nl

Goede gesprekken in In Therapie

Screen shot 2010-07-31 at 2.32.02 PM In Therapie is afgelopen maandag begonnen bij de NCRV. Een dagelijkse serie over de sessies die therapeut Paul (Jacob Derwig, zie foto) voert met clienten. Een prachtig woordenspel waarin de onbewuste motieven en verlangens van de clienten door therapeut Paul worden achterhaald. Geen vraag van een client wordt niet beantwoord met een wedervraag. ‘Waarom zeg je niet gewoon wat je denkt, ik vraag iets, geef eens gewoon antwoord man!’ roept een van zijn clienten als Paul wederom een vraag stelt in plaats van het gewenste antwoord te geven. Maar het blanke scherm dat de therapeut geacht te blijven, wordt telkens opnieuw gehandhaafd. Wat een scala prachtige projecties, frustraties en emoties oproept bij de gesprekspartner. Opnieuw voer voor analyse. Wie benieuwt is naar het spel van Kim van Kooten, Carice van Houten, Jacob Derwig en Elsie de Brauw kan alvast kijken op www.intherapie.ncrv.nl of gewoon ‘s avonds tegen elven kijken….

Alex van Warmerdams dialogen

Alex van Warmerdam heeft een prijs gewonnen. De Johannes Vermeer prijs. Dat is heel erg begrijpelijk. Zelf houd ik erg van zijn teksten. In zijn laatste film de Laatste Dagen van Emma Blank zijn ze om te bescheuren. Wat dacht je van deze, Emma Blank tegen haar bediende Haneveld en Bella, ook bediende

Emma B.:                 Ik wil een ei

Haneveld:                (op normale toon) Bella, een ei.

Emma:                      Moet dat? dat geroep?

Emma Blank:           Vanmiddag koop jij een bel. En maak er iets van Haneveld!

En onder je neus wil ik een snor zien

Haneveld:                  Een snor?

Emma Blank:              Een snor ja, dat je een beetje allure krijgt

Het is vooral de onbeschaamde botheid die mij aantrekt, en tegelijkertijd een beetje afstoot. Zowel de films als de toneelstukken zijn erg talig, hoewel de zinnen meestal kort zijn en direct van toon. Ooit zag ik een toneelstuk dat heette Welkom in het Bos, met Liz Snoyink, Annette Malherbe en Peirre Bokma. Dat was wel zo goed, dat vergeet ik nooit meer.

Voor meer teksten: Verzameld theaterwerk 1982-1996 door Uitgeverij Thomas Rap, Amsterdam

Aanrader

ScreenshotLangeNasleep

Een aanrader voor theatertaalliefhebbers is het toneelstuk Lange Nasleep van een Korte Mededeling, van Magne van den Berg, die voor dit stuk de H.G. Van der Viesprijs 2008 won. Het stuk is erg humoristisch en staat bol van de leuke dialogen. Hoewel de emoties natuurlijk ook centraal staan, is het vooral de taal die roert. 4 dorpsbewoners raken verwikkeld in een emotionele wirwar, nadat een van hen heeft aangekondigd wellicht ‘te willen vertrekken’ uit het dorp. Aldus heeft de korte mededeling een lange nasleep. Hilarisch. (Gezien in: Bellevue, Amsterdam)