Categorie: "z ABC van Nederlandse straatnamen"

Emmen: Geen Zwitsers

Tja, wat moet je nou zeggen over een plaats als Emmen? Het hoort in het rijtje thuis van Zoetermeer, Helmond, Ede, Nieuwegein… van die plaatsen die veel meer inwoners hebben dan dat je denkt. De gemeente Emmen telt dik 100.000 zielen, maar een echt stadsgevoel krijg je er toch niet. De dierentuin is wel heel mooi. Maar laten we het over de naam gaan hebben; ik ben de Lonely Planet niet.

Dief, diever, diefst?

Een serie over niet zo mooi klinkende plaatsnamen. Achter lelijke plaatsnamen gaat vaak een mooie geschiedenis schuil. Vandaag de D: Diever.

Diever. Het Drentse dorp is vooral bekend vanwege een inwoner, die bekend staat als de man uit Diever. Een crimineel plaatsje, die residentie van Hans Wiegel. Althans, dat zou je denken als je de naam ziet. Want 'diever' is toch de vergrotende trap van 'dief'?

Chaam, een dorstige naam

Een serie over niet zo mooi klinkende plaatsnamen. Achter lelijke
plaatsnamen gaat vaak een mooie geschiedenis schuil. Vandaag de C: Chaam.

Sommige plaatsnamen spreek je anders uit dan je denkt. Chaam, ten zuiden van Breda aan de Belgische grens, is zo’n naam. Je spreekt het uit als ‘Kaam’. Iets wat ik de hoogge8e wielerliefhebber niet hoef uit te leggen.

Het grijze Blerick

Een serie over niet zo mooi klinkende plaatsnamen. Achter lelijke
plaatsnamen gaat vaak een mooie geschiedenis schuil. Vandaag de B: Blerick.

Ooit met de trein van Venlo naar Nijmegen gereden? En je ook afgevraagd waarom dat ding weer stopte als hij het station van Venlo nog nauwelijks verlaten had? Juist. Op een steenworp van station Venlo ligt Blerick. Lang een eigen dorp, nu een grijze wijk van Venlo. Met een chagerijnige naam.

Amby, de beschermde omgeving

Een serie over niet zo mooi klinkende plaatsnamen. Achter lelijke plaatsnamen gaat vaak een mooie geschiedenis schuil. Vandaag de A: Amby.

Ook al is Amby nu een wijk van Maastricht, het dorpse karakter heeft het nog altijd. En verder niets tegen dit oord; in 1913 kwam mijn oma hier ter wereld. Maar hoe je het ook wendt of keert, het klinkt al ‘aambei’. Bah.

Pauze in de ABC

Eind?
Voor de liefhebbers van de ABC van Nederlandse straatnamen heb ik minder goed nieuws. Ik neem even een paar weken straatnamenpauze. Ik heb alle letters en alle cijfers van 1 tot en met 10 gehad en ik ben het eventjes moe. Bovendien ga ik proberen een andere draai aan het geheel te geven. Daar moet ik nog eventjes op broeden. Tot die tijd: wie weet er leuke straatnamen?

Flink wat tiend betalen

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 10 aan de beurt: de Tiendstraat in Blerick.

Ooit wel eens gehoord van de Belastingstraat? Van de Accijnslaan? Of de BTW-weg? Ik ook niet. De overheid, die uiteindelijk beslist hoe straten heten, zal niet gauw zijn burgers eraan herinneren hoe ze de straatnaambordjes betaalt. Maar toch barst het in Nederland van de Tiendstraten.

Negentienvierenveertig en negentientweeënnegentig

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 9 aan de beurt: Plein Negentienvierenveertig in Nijmegen.

Inderdaad: het plein heet in het echt Plein 1944. Nog steeds dingt deze afzichtelijke hoop wederopbouwbeton mee naar de prijs ‘Lelijkste plein van Nederland’. Iets vriendelijker oogt Plein 1992 in Maastricht. Iets. Dit zijn twee voorbeelden van pleinen en straten met een jaartal als naam.

Al eeuwen de laatste straat

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 8 aan de beurt: de Achterstraat in heel veel Nederlandse plaatsen.

U denkt vast: wat een saaie straatnaam deze week. En u heeft gelijk. Veel straten heten Achterstraat of Achterstestraat. Net zoals dat er veel Voorstraten en Middelstraten zijn. Dit soort namen worden pas interessant als je er iets langer stil bij staat. Welke straat de middelste is, is duidelijk. Maar wie bepaalt wat de voorkant en wat de achterkant is?

Schattig, wit bloempje Zevenster

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 7 aan de beurt: de Zevenster in Ter Apel.

De laatste tijd heb ik nogal wat aandacht besteed aan het fenomeen homogram. Toen ik laatst het woord ‘zevenster’ ergens las, las ik aanvankelijk ‘zee-venster’. Bedoelden ze een patrijspoort?