Emmen: Geen Zwitsers

Tja, wat moet je nou zeggen over een plaats als Emmen? Het hoort in het rijtje thuis van Zoetermeer, Helmond, Ede, Nieuwegein… van die plaatsen die veel meer inwoners hebben dan dat je denkt. De gemeente Emmen telt dik 100.000 zielen, maar een echt stadsgevoel krijg je er toch niet. De dierentuin is wel heel mooi. Maar laten we het over de naam gaan hebben; ik ben de Lonely Planet niet.

Deze naam stamt al uit de vroege middeleeuwen. Het Oud-Saksische Emm zou zoiets hebben betekend als 'vlakte'. Nu ken ik, zeker in de Nederlanden, wel vlakkere gebieden. Als je Zwitser bent, dan vind je het vlak daar. Zou de stad dan gesticht zijn door Zwitsers? Er ligt ook een Emmen in Zwitserland. Maar daar is nooit Oud-Saksisch gesproken. Een andere verklaring is dat ons Emmen van een waternaam komt, die verwant is met het het Drentse eem.

Wat het leuke is aan Emmen, is dat het de naamgever is van een aantal dorpjes er omheen. Emmerschans, Emmermeer, Emmer-Erfscheiderveen en -mijn favoriet- Emmer-Compascuum. Wat is een compascuum? Dat is een stuk land dat voor een bepaalde gemeenschap beweid kan worden. Daar konden de schapen van alle Emmers grazen.

Of heet een inwoner van Emmen een Emmenaar? Enfin, genoeg geëmmerd. 

Afbeelding: vlag van Emmen

 

 

Lees ook:Niemand weet waarom de graaf grijs is
Lees ook:Koeterwaals
Lees ook:Een beetje Napoleon in Groningen
Lees ook:Het oog dat niet zag wat het wilde zien
Lees ook:Fluitenbergseweg is minder vrolijk dan hij klinkt