Schattig, wit bloempje Zevenster

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 7 aan de beurt: de Zevenster in Ter Apel.

De laatste tijd heb ik nogal wat aandacht besteed aan het fenomeen homogram. Toen ik laatst het woord ‘zevenster’ ergens las, las ik aanvankelijk ‘zee-venster’. Bedoelden ze een patrijspoort?

Toen keek ik nog een keertje goed. Inderdaad, er stond -in mijn ogen- ze-venster. Ze venster? Wie ze venster? Ik moest even turen voordat ik zag wat er echt stond. 7-ster! Ja, natuurlijk. Wat is dat dan weer. Een ster met zeven punten?

Nee, het is een klein plantje dat in Noord-Europa, Noord-Azië en Noord-West Amerika voorkomt. Het zijn schattige witte, soms roze bloempjes. Dat meldt Wikipedia, dat verder weet te vertelen dat ze licht getande blaadjes hebben. Klinkt een beetje agressief voor schattige bloempjes.

De Latijnse naam is Trientalis europaea. In het Engels heeft het de welluidende naam chickweed wintergreen, in het Deens Skovstjerne. Naar het plantje is een straat in Ter Apel genoemd, maar ook bijvoorbeeld in Nieuwlande. Er zijn veel basisscholen zo genoemd. Verder heet ook nog een boek van Jacob van Lennep Klaasje Zevenster.

Zo, weet u dat ook weer.

Lees ook:Apendans
Lees ook:Een stukje poezie
Lees ook:Delft had lang moeite met Cameretten
Lees ook:Een straat met zintuigen
Lees ook:Nonnen genoeg voor de Lange Jufferstraat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.