Categorie: "Nieuw en hip"

poepscooter

De gemeente Amsterdam zoekt chauffeurs voor de poepscooter. Het woord is geestig, het werk lijkt me minder aantrekkelijk. Je zit op een scooter met een slang, hondepoep op te zuigen. Het schijnt geheel niet erg te zijn. De poepscooter wed in een reportage van AT5 toegelicht. Ik weet niet wie het woord heeft bedacht, maar het is effectief. De gemeente Amsterdam heeft een hele goede vloot aan machines om dingen schoon te maken: speciale stofzuigers voor de randjes bovenop lantaarnpalen, schoonveegwagentjes die heel goed langs bochten kunnen. Lekker fancy. Nu ook de poepscooter.

Glamping

Glamping is camperen in een caravan met pas gelegd visgraat parket. Of overnachten in je Iglo tent met Jakuzi. En scheerlijnen met svarovksi kristallen. In de ochtend staat er een lakei naast je tent met een dienblad vol garnalen en versgeperste sappen. In de middag wordt je begeleid naar het strand door een animeermeisje of een bell boy. Je kunt glampen op allerlei niveaus; van glampen in  een Mongoolse ger tot aan glampen op Bakkum met een eigen vitrine voor de expositie van je schilderijen naast je zomerhuisje. Glamour en camping, glamping.

Dear spammer, get it right and win a holiday

Today I am using my blog to send some appreciation to my spammers. My spammers have been very prolific. Their comments, invisible for the daily readers, are visible to me when I open my ‘deleted spam comments’ and am reading their posts. Varying from porno advertisements to jokes, they sometimes add value to my thinking. Take the comments of a spammer who calls himself Twisted Reality This person is actually making me laugh with the sentence: NLtaalblog….very nifty. Evoking reactions that have a similar content, like NLtaalblog…very nice… and NlTaalblog..don’t want to miss it…, they actually make a polemic conversation that is worth some attention. But I think it could be better. Therefore…dear spammers…anyone of you who comes up with an original post that will enlighten the content of my blog,…will win a holiday at Roompot Holidays, in Limburg Holland! For three days a wonderful Wellness Experience…www.roompotvakanties.nl. Of course, your contribution will be posted right on this blog!!!

Balglast

De schrijver Emmanuel Carrère schreef een boek over de geschiedenis van zijn Russische overgrootvader, die door verraad om het leven kwam. Dit maakte het familiegeheim dat zorgvuldig werd gekoesterd, openbaar. Tegen de wens in van de familie van Carrère. Hij kwetste volgens hemzelf zijn dierbaren, waaronder zijn toenmalige vriendin en zijn moeder, een bekende historica. Zelf had hij geen balglast meer. Balglast? Nou ja, ballast zeggen we. Maar het oorspronkelijke woord komt van balg-last. Last van de balg of belly. Het is dus een last die je in je buik voelt. En het woord kan ook worden gehaald uit het Engelse oude woord belly-load. De scandinaviers maakten er balg last van en wij doen het met ballast. Ballast wordt dus als woord ook steeds lichter en soberder.

Zwaartekrachtaardappel

De aarde blijkt een zwaartekrachtaardappel. Daar had ik niet van terug. De aarde is misschien wel niet zo mooi bol als we denken, maar met uitlopers en deuken behept. Het woord is nieuw, en ook wel interessant. De aarde is een gewas, die aantrekt. Aardappels trekken mij sowieso aan, maar nu er ook zwaartekrachtaardappels zijn, kan dat nog wel eens versterkt worden.

Microsievert, wie is dat

De straling rondom de reactoren in Japan is zo sterk, dat er rond de 180.000 inwoners zijn geëvacueerd. Zo melden de bronnen die verslaggeven over de aardbeving in Japan. De dosis die normaal per uur wordt gemeten rondom een kerncentrale ligt onder de 0,5 microsievert per uur. Heden is dat 40 tot 50 microsievert, gevaarlijk en reden tot maatregelen. Het woord Microsievert is een internationaal gebruikt woord om de dosis aan te geven. Het komt van de Zweedse medisch natuurkundige Rolf Maximilian Sievert die zich met kernenergie bezighield. Sievert was vooral geïnteresseerd in de biologische effecten van straling, en hield zich bezig met de schadelijke gevolgen van straling voor mensen. De spelling in het Engels is altijd met een kleine letter, microsievert, hoewel je bij het symbool Sv zal zien. Soms zie je ook de spelling microSievert, maar dat is dus niet per se noodzakelijk. Sievert moest eens weten hoe vaak hij nu wordt genoemd.

Boekenweek met geur

Het thema van de boekenweek, Curriculum Vitae- Geschreven portretten,  is dit jaar uitgewerkt in een bijzonder boekenweekessay getiteld Good Luck geschreven door schrijfster Christine Otten en Erik Kessels. Je krijgt er parfum bij, die je opdoet tijdens het lezen van het ontroerende verhaal over ene Betty en Pierre. De geur roept, zoals de Madeleinse van Marcel Proust, een beleving op die sterker is dan wanneer je het verhaal alleen bekijkt. Bekijkt, want kunstenaar Kessels en schrijfster Otten maakten een verhaal naar aanleiding van foto’s, ofwel oude teruggevonden kiekjes van een aantal situaties. Ik weet niet of die mensen zichzelf terugzouden herkennen als ze het boekenweekessay zien. Misschien zien ze zichzelf ineens terug in een verhaal. Dat maakt het juist interessant, want het thema van de boekenweek gaat over jezelf terugzien in een verhaal. Portretten over Multatuli, Vasali, de familie Kooiman uit Andijk, worden centraal gesteld. Via de website vind je een agenda voor bezoekje van de schijvers aan je eigen buurt.

Kernenergie en zo

Een meltdown is een benaming voor het oververhit raken van een reactorkern, waardoor deze de grond insmelt. Een reactorkern is het deel van de reactor waar de kettingreactie van kernsplijtingen plaatsvindt. We hebben dan over de splijtingen van een atoomkern in twee delen van ongeveer dezelfde grootte gewoonlijk als gevolg van de botsing met een neutron. Een atoomkern is heel klein: de diameter van zo’n kern bedraagt enige tienbiljoensten van een centimeter . De kern bevat vrijwel de totale massa van het atoom en is samengesteld uit protonen en neutronen. Protonen zijn stabiele elementaire deeltjes en neuronen zijn instabiele elementaire deeltjes (klink ik al als Houellebecq?) Samen vormen ze bijna het gehele atoom. Uiteindelijk is het niet zo geschikt als de reactorkern te heet wordt, je moet dan letterlijk stoom afblazen (radio-actieve stoom) om de boel koel te houden. Een meltdown is eigenlijk een heet hangijzer.

Tsunami

Japan is getroffen door een tsunami, een japans woord dat uitgevonden werd in 1897. Tsu betekent haven, en nami betekent golven of hoge golf. Golven in de haven, een understatement voor wat een tsunami werkelijk betekent. Het is een enorme vloedgolf veroorzaakt door een zeebeving, ofwel een verschuivend stuk aardkorst waardoor water in hoge golven wordt opgestuwd. De japanse schilder Hokusai schilderde in 1832  de bekende De Grote Golf bij Kanagawa (zie plaatje), waarop een tsunami te zien is. De streek rond kanagawa werd in de 15e eeuw getroffen door een tsunami. Dat het woord wijdverspreid is, is wel opmerkelijk. Een tsunami kwam al duizenden jaren geleden voor, als eerste, in Schotland rond 6000 voor Christus. De schotten hadden waarschijnlijk een andere benaming.

To be Blog or not to be Blog

Bloggen is een werkwoord geworden en wat schetst mijn verbazing, er zijn in Nederland echte Blogs. Namelijk, mensen die van de achternaam Blog heten. Ik kon het eerst nauwelijks geloven, maar nadat ik enkele mails had ontvangen van de Blogs (die ik verdacht van marketingtrucs om hun blog te promoten) en na een goed gesprek, kwam ik erachter dat het een serieuze zaak is. Er zijn wel 40  families met de naam Blog. Het is dus geen marketing truc. Het is echt. Puur en echt. Blog.nl, superecht!