Microsievert, wie is dat

De straling rondom de reactoren in Japan is zo sterk, dat er rond de 180.000 inwoners zijn geëvacueerd. Zo melden de bronnen die verslaggeven over de aardbeving in Japan. De dosis die normaal per uur wordt gemeten rondom een kerncentrale ligt onder de 0,5 microsievert per uur. Heden is dat 40 tot 50 microsievert, gevaarlijk en reden tot maatregelen. Het woord Microsievert is een internationaal gebruikt woord om de dosis aan te geven. Het komt van de Zweedse medisch natuurkundige Rolf Maximilian Sievert die zich met kernenergie bezighield. Sievert was vooral geïnteresseerd in de biologische effecten van straling, en hield zich bezig met de schadelijke gevolgen van straling voor mensen. De spelling in het Engels is altijd met een kleine letter, microsievert, hoewel je bij het symbool Sv zal zien. Soms zie je ook de spelling microSievert, maar dat is dus niet per se noodzakelijk. Sievert moest eens weten hoe vaak hij nu wordt genoemd.

Lees ook:Scholen in paniek door nieuwe spelling
Lees ook:Japanner kent geen nee
Lees ook:netwerken
Lees ook:David Mitchell: De Niet Verhoorde Gebeden van Jacob de Zoet
Lees ook:De inflatie van ‘traject’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.