Tsunami

Japan is getroffen door een tsunami, een japans woord dat uitgevonden werd in 1897. Tsu betekent haven, en nami betekent golven of hoge golf. Golven in de haven, een understatement voor wat een tsunami werkelijk betekent. Het is een enorme vloedgolf veroorzaakt door een zeebeving, ofwel een verschuivend stuk aardkorst waardoor water in hoge golven wordt opgestuwd. De japanse schilder Hokusai schilderde in 1832  de bekende De Grote Golf bij Kanagawa (zie plaatje), waarop een tsunami te zien is. De streek rond kanagawa werd in de 15e eeuw getroffen door een tsunami. Dat het woord wijdverspreid is, is wel opmerkelijk. Een tsunami kwam al duizenden jaren geleden voor, als eerste, in Schotland rond 6000 voor Christus. De schotten hadden waarschijnlijk een andere benaming.

Lees ook:Jodenstraat: veel geharrewar, weinig joden
Lees ook:Caesar kwam gewoon ter wereld
Lees ook:Posthuma: een zielig weeskind of een kale kakker?
Lees ook:Vergeten groenten
Lees ook:Koeterwaals

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.