Kernenergie en zo

Een meltdown is een benaming voor het oververhit raken van een reactorkern, waardoor deze de grond insmelt. Een reactorkern is het deel van de reactor waar de kettingreactie van kernsplijtingen plaatsvindt. We hebben dan over de splijtingen van een atoomkern in twee delen van ongeveer dezelfde grootte gewoonlijk als gevolg van de botsing met een neutron. Een atoomkern is heel klein: de diameter van zo’n kern bedraagt enige tienbiljoensten van een centimeter . De kern bevat vrijwel de totale massa van het atoom en is samengesteld uit protonen en neutronen. Protonen zijn stabiele elementaire deeltjes en neuronen zijn instabiele elementaire deeltjes (klink ik al als Houellebecq?) Samen vormen ze bijna het gehele atoom. Uiteindelijk is het niet zo geschikt als de reactorkern te heet wordt, je moet dan letterlijk stoom afblazen (radio-actieve stoom) om de boel koel te houden. Een meltdown is eigenlijk een heet hangijzer.

Lees ook:Akkerdjie
Lees ook:Jan Rot staat nieuw op één
Lees ook:Taal en Troonrede
Lees ook:gek op de radiostemmen?
Lees ook:Citroën is chiq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.