Categorie: "z Aantekeningen over taal"

Griepje

"Hee, er zijn een week geen berichten verschenen op deze blog", dachten trouwe lezertjes. "Hij zal toch niet ziek zijn?" Ik ben werkelijk ontroerd door de belangstelling. Ik zal even uitleggen wat er was.

Ik had vorige week inderdaad een griepje, maar ik ben wel door gaan werken. Met als effect dat ik 's avonds moe was en niets meer deed. Toen ik beter was, 'moest' ik naar een reünie. 'LoCo' heeft me daar inderdaad gespot. De dag na zo'n lange avond doe je ook niets meer.

 

Was Paulus de eerste hulpsint?

Op het achtuurjournaal zag ik een item over hulpsinterklazen. Een leuk woord. Zou het woord een uitvinding van de ondanks overleden boskabouterschepper Jean Dulieu zijn? Ik heb mijn ouders nooit horen reppen over hulpsinterklazen in hun vroege jeugd. Maar in 1952 verscheen het boek Paulus de hulpsinterklaas.Heeft dat een revolutietje ontketend in kinderland? Of bestond het woord hulpsinterklaas toen al?

Zijn er oudere bloglezers die me hiermee kunnen helpen? 

Dezember

Hoe spreek je een 'c' uit? Als een k in 'cadeau'. Als een s in 'centraal'. En als je het combineert met een 'h', dan kun je het als een stemloze g uitspreken in 'kuchje', als een sj in 'chantage' en als een tsj in 'chatten'. Kortom,we kunnen alle kanten op met die letter. Daar komt zelfs een kant bij.

 

Nieuw IBS

Lezer, ik heb een nieuw IBS (inhoudsbeheersysteem, voor de anglofielen onder ons content management system) van de Sint gekregen. Zo, weet u dat ook weer. Voor u verandert er op het oog niets, maar ik heb wel wat meer mogelijkheden. Wat die zijn? Dat merkt u nog wel…