Dezember

Hoe spreek je een 'c' uit? Als een k in 'cadeau'. Als een s in 'centraal'. En als je het combineert met een 'h', dan kun je het als een stemloze g uitspreken in 'kuchje', als een sj in 'chantage' en als een tsj in 'chatten'. Kortom,we kunnen alle kanten op met die letter. Daar komt zelfs een kant bij.

 

Want steeds vaker hoor ik mensen de maand, die vandaag begint, dezember noemen. Eerst dacht ik dat het een Limburgs fenomeen was, totdat ik het vorige week een inwoner van Utrecht ook hoorde zeggen. En dan ga je er op letten. Ook op de nationale televisie heb ik de eerste dezember al gehoord.

Pionier 

Een 'c' die als een z wordt uitgesproken, een nieuw fenomeen in onze taal? Jaren geleden hoorde ik al een medewerker van een grote zorgverzekeraar de naam zan zijn werkgever al zeezet noemen. Kennelijk was hij de pionier van een lange taalontwikkeling. 

Lees ook:Al zappende Nederlands leren
Lees ook:Het oog dat niet zag wat het wilde zien
Lees ook:Smog en andere samentrekkingen
Lees ook:Het strakzetten van een afspraak
Lees ook:Een Remise, ver van alle trams

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.