Leer alle studenten spellen

BN/DeStem meldt dat PABO-studenten in de toekomst strenger worden getest op taaltoetsen. Dat is natuurlijk een goed idee. Het lijkt me prima dat degenen die kinderen schrijven leren, het zelf ook kunnen. Maar het zijn niet alleen een paar PABO-studenten die slecht kunnen spellen.

Ik ben zelf jarenlang redacteur geweest van een studentenblaadje. Wij kregen veel kopij van mensen die intussen bedrijven leiden, advocaat zijn, in zieke mensen snijden of anderszins gezondheidsproblemen op moesten lossen. Onder hen waren -en zijn, vrees ik- velen die geen zin zonder spelfout konden maken.

Ik heb het hier niet over erg moeilijke woorden. En tikfoutjes maakt iedereen. Af en toe een vergissing met d of t moet kunnen, zolang het bij af en toe blijft. Maar sommige doctorandussen halen het niveau van een groep zes uit Rotterdam-Zuid nauwelijk als het gaat om spellen.

Goed kunnen spellen is erg belangrijk voor hoogopgeleiden. Schrijf een sollicitatiebrief vol fouten en je kunt het vergeten, ook al ben je verder de ideale man of vrouw voor die felbegeerde functie. Daarom ben ik ervoor om strenge schrijfvaardigheidstesten in te voeren op alle HBO- en WO-opleidingen. Niemand is perfect, maar een beetje spellen leren kan toch nooit kwaad.

Lees ook:Google onze spellingbaas?
Lees ook:Lekker algemeen je gelijk halen
Lees ook:Beschuttingtaal: chips met curry
Lees ook:Droom een vreemde taal
Lees ook:Heb je even voor Nederlands?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.