Maak het Nederlands écht zuiver en handzaam!

Bij de vorige spellinghervorming, in 1995, gingen er stemmen op om iedereen alle moeilijke woorden fonetisch op te laten schrijven. Weet u nog? Gynaecoloog zou dan Ginekoloog worden, de computer zou een oerhollandse kompjoeter worden. Spellingsanarchie kwam er niet, want de d- en t-regels zouden wel gerespecteerd blijven worden.

Dat stuitte op een paar bezwaren. Want: hoe schrijf je dan ‘tram’? Vlamingen zeggen tram en Nederlanders zeggen trem. En allebei hebben ze gelijk! Een ander, wat academischer bezwaar was dat het zou spotten met de etymologie van de woorden. Je zou ze hun identiteit ontnemen. Je gaat iemand van Turkse afkomst toch ook niet dwingen zijn naam van Yilmaz in De Jong te veranderen?

Menedzjer

Toch heeft de fonetische spelling zijn voordelen. Niemand die meer kan zeuren over te veel leenwoorden in het Nederlands. Want wat is nou nog Anglo-Saksisch aan joeman riesors menedzjer en biertender? Neerlands taal, van vreemde smetten vrij! En veel minder spelfouten zijn een ander, positief, gevolg.

Dus, Taalunie, dit is jullie volgende opdracht. Zuiver het Nederlands. Maak het écht handzaam! Of hebben jullie hier het lef niet voor? Jullie zijn natuurlijk bang voor tegenwerking van human resource managers, die bang zijn dat hun visitekaartje er minder stoer uit gaat zien. Net zo suf als toen ze nog gewoon personeelschef heetten.

Lees ook:Taalregenten of taalidiotie?
Lees ook:Limoen gaat pompelmoes achterna
Lees ook:Lisa kust Jack, o nee, andersom
Lees ook:Duur liedje
Lees ook:In Frankrijk hebben ze het over ónze aardappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.