Taalbal

Sporttaal is heel apart. En je leert het niet als je de sport niet beoefent. Nu is er echter tegenwoordig ook een sport waarmee je Nederlands kunt leren. TAALBAL heet het. Daarbij leer je de taal door te sporten. Het is voor allochtone mannen die Nederlands willen leren. De stichting DOEN DOET uit Amsterdam biedt het aan en ze zijn er heel succesvol mee. Tijdens het voetballen leren studenten nieuwe zinnen. Die hoeven helemaal niet over voetbal te gaan of over het spel. Zo zie je op de website van de stichting een demo-filmpje waarin zes mannen achter de bal aanrennen en dan zinnen zeggen als Ik Rijd Op de Weg. De beweging uitvoeren en tegelijkertijd de zin herhalen, versterkt de leer-ervaring. Elke les is er een ander onderwerp. Van boodschappen doen tot Naar de dokter gaan. Als je dan later in het verkeer aangehouden wordt, en je herinnert je je de zin niet meer, dan denk je weer aan je voetbal-uurtje en dan komt het zo weer naar boven. Waarschijnlijk geef je de agent in functie even een flinke trap tegen het scheenbeen en dan zeg je opgetogen: Ik Rijd Op De Weg!

Voor mensen die willen dansen en taal leren is er TAALBOM. Ook sexy.

Lees ook:No love for Carla Peijs
Lees ook:Taalkr8! van start
Lees ook:ROILA: jij en je robot
Lees ook:Sms-taal voor dertig-plussers
Lees ook:Belediging van Augustus: Klotenbibber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.