Bommel waardig opvolger van Koning

Nog een keer over de hoorspelserie Het Bureau. De laatste klanken van het 475-delige radiodrama over de brave bureaucraat Maarten Koning zijn nog niet verstomd, of de opvolger dient zich al aan. NRC Handelsblad meldt vandaag dat er weer een enorme hoorspelproductie komt. Dit keer rond Marten Toonder-creatie Olivier B. Bommel.

Van de 177 verhalen rond de heer van stand uit Rommeldam, die Toonder schreef, worden door de makers van Het Bureau 440 dagelijks uit te zenden afleveringen gemaakt. Bommel zal zijn stem lenen van acteur Mark Rietman. Krijn ter Braak, die de stem van Maarten Koning in Het Bureau voor zijn rekening nam, wordt Bommels knecht Joost.Verder zal Jacob Derwig Tom ‘Verzin toch een list’ Poes, de verstandige vriend van Bommel, spelen. Peter te Nuyl zal ook nu de regie in handen nemen.

Minkukel
Marten Toonder, vorig jaar overleden, heeft onder andere met zijn Bommelverhalen een belangrijke bijdrage geleverd aan onze taal. Woorden als ‘denkraam’, ‘kommer en kwel’ en ‘minkukel’ heeft hij bedacht. Hij debuteerde in 1938. Bommel verscheen voor het eerst in 1941 ten tonele, als bijfiguur in een Tom Poes-strip.

Het is allemaal nog niet 100 procent zeker, want de erfgenamen van Toonder en de NPS schijnen nog aan het onderhandelen te zijn. Ik ben zelf al bijna mijn hele leven groot Bommelfan. De verhalen zijn leuk vanwege de avonturen, maar ook vanwege de nauwelijks verholen maatschappijkritiek. En zelfs Toonders clichés, zoals ‘oplettende lezertjes’ zijn geweldig. Ik kan nauwelijks wachten tot september…

Afbeelding: Toondermonument in Rotterdam (Wikipedia)

Lees ook:Het einde van Het Bureau
Lees ook:De tekenaar die taaltovenaar werd
Lees ook:Het einde van Het Bureau II
Lees ook:De toespraak van de Koning
Lees ook:Procent en procentpunt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.