De tekenaar die taaltovenaar werd

Grote geesten beïnvloedden in de loop der eeuwen onze taal met hun
creativiteit. Wie waren zij en wat was hun bijdrage? Deze week: Marten Toonder (1912-2005).

Kommer en kwel, denkraam, als je begrijpt wat ik bedoel, en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Boeken zijn volgeschreven over het taalgebruik van Marten Toonder en de invloed die dat gehad heeft. Het is vandaag precies een jaar geleden dat deze taaltovenaar overleed.

Allemaal begrippen die hij bedacht heeft. De meeste kwamen uit zijn Tom
Poes en Heer Bommel-verhalen, die zijn verschenen tussen 1941 en 1984.

Eigenlijk is het vreemd dat Toonder de geschiedenis is ingegaan als schrijver en taalvernieuwer. Boven alles was hij tekenaar. De teksten waren er om zijn plaatjes te ondersteunen, niet andersom. Toch betrap ik mijzelf er vaak op, dat ik de verhalen lees en vergeet naar de afbeeldingen te kijken. Zo meeslepend is de originele Toonder-schrijfstijl.

Door alle subtiele humor, maatschappijkritiek en dubbele lagen zijn veel Bommelverhalen literair te noemen. Daarom kan Toonder, behalve op tekenaars, ook op schrijvers onder zijn fans rekenen. Zoals Jan Wolkers, die verder niet van strips houdt. Het erfgoed van Toonder is nog springlevend. Zo komt waarschijnlijk in september een hoorspelserie over zijn bekendste helden, Tom Poes en Olivier Berendinus Bommel, op de radio.

Het is vandaag voor de Toonderfielen onder ons een een beetje droevige dag. Ik zal in elk geval even een minuutje stilte in acht nemen.

Afbeelding: Toondermonument in Rotterdam (Wikipedia)

Lees ook:Bommel waardig opvolger van Koning
Lees ook:Willem zette de Nederlandse literatuur op de wereldkaart
Lees ook:Zelfverzonnen woorden die vier eeuwen meegaan
Lees ook:Een straat met zintuigen
Lees ook:MANUSCRIPTA, opening met Kees van Kooten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.