Doopsgezinden zijn te vinden met Vermaningen

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Deze week is V aan de beurt: de Vermaning in Surhuisterveen.

In Friesland, ergens ten noorden van Drachten ligt Surhuisterveen. Een drop vol hardwerkende mensen, als je hun site moet geloven. Zelden hebben deze braveriken een vermaning nodig, zou je zo denken. Toch heet een straat in het dorp zo.

Dat heeft te maken met de doopsgezinde traditie in Surhuisterveen. Deze vorm van het protestantisme komt in Nederland niet veel voor, maar heeft zo hier en daar een paar bolwerkjes. Daar is dit dorp er een van. Doopsgezinden, oftewel baptisten, noemen hun kerk ‘Vermaning’. Of, in het Fries, Formanje.

Preek

Dat is gekomen door een betekenisverschuiving. ‘Vermaning’ is oorspronkelijk een ander woord voor ‘preek’. Op een gegeven moment zijn de doopsgezinden daar het gebouw voor de preek mee gaan bedoelen, oftewel de kerk. In het moderne Nederlands is een vermaning een aanwijzing, meestal door en politieagent, om het goede te doen.

Volgens de site allesovestraatnamen.nl komen in meer plaatsen in Noord-Nederland straatnamen met ‘vermaning’ voor. Dat zijn tegelijkertijd ook de woonplaatsen van doopsgezinden. Dus wie met een baptist in contact wil komen: sla het straatnamenboek open.

Foto: Agente vermaant twee zeemeeuwen

Lees ook:De Eerste Doodweg is dood en weg
Lees ook:Nieuw plus nieuw is niet meer nieuw
Lees ook:De vele gezichten van Den Haag Centraal
Lees ook:Flink wat tiend betalen
Lees ook:De chique Six

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.