Een jong, snel en wild motoronderdeel

Bij de ABN AMRO kun je iets nieuws: turbobeleggen. Waar stop je je geld dan in? Volgens het woordenboek is een turbo een onderdeel van een motor. Gaan we dan allemaal investeren in motoronderdelen? Wie de site goed bekijkt, ziet dat de turbo-aandelen overal in allerlei fondsen zitten, maar niet in die van autofabrieken of zo. ‘Turbo’ blijkt hier turbotaal te zijn.

Dat is een begrip, dat een jaar of twintig geleden bedacht is door taaljournalist Jan Kuitenbrouwer. Het is de taal van de typische jaren tachtig-yup, vol met ‘afko’s’. Een afko is een halverwege afgekapt woord, dat sneller klinkt dan een heel woord, zoals ‘afkorting’.

Tachtig

Nu is ‘turbo’ al een heel oud voorbeeld van een afko. Het bestaat al minstens tachtig jaar in het Nederlands en komt van ‘turbine’. Een turbo heeft als eigenschap dat een motor met relatief weinig extra verbruik harder gaat draaien. Vandaar dat in de volksmond het de laatste decennia ook ‘vlug, snel’ is gaan betekenen. Een turbomotor is een snelle motor

Een motor voor een auto waarin de gemiddelde yup in zijn spaarzame vrije tijd graag rondrijdt. Vandaar dat het Turbobeleggen juist die groep aan zal spreken. Mensen die houden van een turbulent leven.

bron afbeelding: bikeboneyard.com

Lees ook:De rijke woordenschat van de trekkertrekkers
Lees ook:Draaiende blaadjes in de verkiezingscampagne
Lees ook:De algemeen van het leger
Lees ook:Zijn of niet zijn
Lees ook:Gewoon lachen om dat songfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.