Krijg de griepgrap!

De laatste weken zijn er in dit blognetwerk een aantal weblogs bijgekomen. Zie linkerkolom. Een van de spannendste vind ik griep.blog.nl. Historicus Erick Mecking, die een boek over de Spaanse griep-epidemie van 1918 schrijft, houdt dit blog bij. Wat betekent ‘griep’?

Eigenlijk is het een verzamelnaam voor allerlei besmettelijke ziekten, die worden veroorzaakt door een virus. Meestal uit het zich, volgens Van Dale, in verkoudheid en koorts. Een medische encyclopedie heb ik er niet op nageslagen.

Het woord komt pas in 1873 voor in geschreven bronnen in onze taal. Oorspronkelijk komt het uit het Frans, van het werkwoord gripper, dat ‘grijpen’ betekent. Als het ware grijpt de ziekte om zich heen, vandaar.

Griepgrap

‘Griepen’ is een ander woord voor ‘zieken’, pesten dus. Ook betekent het ‘zeuren’. ‘Voor de griepgrap liggen’ betekent ‘voor het grijpen liggen’. Maar het mooiste woord met griep is ‘een diplomatieke griep’. Dat is voorgewende ziekte van officiële personen, om een opzettelijke afwezigheid te verdonkeremanen.

Wat ik nooit hoor, is ‘krijg de griep’ als fatsoenlijke variant op ‘krijg de tering’! Hoewel, vriendelijk? Griep lijkt onschuldig, maar heeft toch in de loop der jaren veel slachtoffers geëist.

Lees ook:Stem op het drijfsijssie!
Lees ook:Het mooiste Amsterdamse woord
Lees ook:‘C.q.’ is slechts een smurfwoord
Lees ook:Moslima’s zijn oer-Nederlands
Lees ook:Amsterdammers houden van Achenebbisj

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.