Van der Sar is geen plaaggeest

De herkomst van familienamen blijft leuk. In deze WK-tijd komen een paar achternamen van voetballers van Oranje aan bod. Vandaag: Van der Sar.

Sar? Dat is toch een ander woord voor plaaggeest? De eerste doelman van Oranje komt veel te braaf over voor zo’n naam. Het moet iets anders betekenen! Waar komt de naam dan vandaan? Familienamendatabank van het Meertens Instituut meldt dat Van der Sar uit het Westlandse komt.

Heel oorspronkelijk komt de naam uit de Betuwe. De voorvaderen van Edwin heetten kortweg Sars. Dat heeft niets met een ziekte uit het Verre Oosten te maken, maar is een afkorting van Sanders. Zoon van Sander, dus. Maar vanwaar dan het tussenvoegsel ‘van der’ ervoor? Dat komt normaalgesproken niet voor bij patroniemen (vadersnamen).

Toen de eerste Sars of Saers in de achttiende eeuw in het Westland aankwam, werd zijn naam niet als patroniem herkend. De Westlanders dachten dat het wel een plaatsje of zo zou zijn en zetten er ‘van der’ voor. Eigenlijk is Van der Sar dus een hele aparte naam: ‘afkomstig van de zoon van Sander’. Dat zie je niet vaak.

Lees ook:Komt Van Persie uit Iran?
Lees ook:De Zeegers zijn uitgestorven, hun nakomelingen niet
Lees ook:Ooijer, al eeuwen uw grasspecialist
Lees ook:Kromkamp, van de boerderij van De Kromme
Lees ook:Van sinaasappelen en mandarijnen

Eén reactie op “Van der Sar is geen plaaggeest

  1. Henny Cocu

    Hey Hallo.

    Volgens mij is Van Persie geen moslim hoor. Dus waarom schreef je dat dan op?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.