Nedersaksisch: voorlopig geen échte taal

Minister J. Remkes (Binnenlandse Zaken) weigert het Nedersaksisch de status van een volwaardige taal te geven. Bestuurders uit de streken waar het gesproken wordt, zoals Twente, Drente en Groningen, vinden de huidige erkenning als ‘streektaal’ onvoldoende. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Als het Nedersaksisch, net als het Fries, een officiële taal wordt, kunnen sprekers eisen dat bijvoorbeeld de gemeente ze in hun moedertaal aanschrijft. Nu is het alleen nog maar zo dat de overheid sprekers van het Nedersaksisch niet mag discrimineren. Dat staat in het Europees handvest voor streek- en minderheidstalen.

Petitie

De sprekers van het Nedersaksisch leggen zich niet neer bij de weigering van Remkes, die trouwens zelf een Groninger is. Er gaat binnenkort een petitie naar de Tweede Kamer. Het is prima als het Nedersaksisch erkend wordt, maar dan moet het Zeeuws en het Limburgs ook dezelfde status als het Fries krijgen. Dan krijgen we straks rechters die plat Kerkraads in de rechtzaal moeten spreken. Dat wordt lachen!

Meer over het Nedersaksisch in het Nedersaksisch

Afbeelding: Herman Finkers, bekend spreker van een Nedersaksisch dialect. bron: Wikipedia

Lees ook:Meer talen in Nederland dan in België
Lees ook:Een taal zonder leger
Lees ook:“Fries is Saksisch dialect”
Lees ook:Het Fries mag blijven van de rest van Nederland
Lees ook:De Eerste Doodweg is dood en weg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.