De Eerste Doodweg is dood en weg

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 2 aan de beurt: de Tweede Doodweg in Vogelenzang.

Achter de duinen, tussen Heemstede en Hillegom, ligt het dorpje Vogelenzang. Aan de westkant van het plaatsje ligt een straat, die de Tweede Doodweg heet. Een eenzame weg, half in de duinen. Doods is het hier zeker.

Doodwegen komen vaker voor in Nederland. Van oudsher zijn het wegen, die plaatsjes zonder kerk verbinden met kerken. Als er iemand stierf, werd de kist over de weg gedragen. Helemaal naar het kerkhof toe! Daarom werden dit soort wegen ‘doodweg’ genoemd.

Interessant aan deze Tweede Doodweg is, dat je zou verwachten dat er een Eerste in de buurt ziet liggen. Geen Tweede Kamer zonder Eerste Kamer, geen Tweede Wereldoorlog zonder Eerste. Maar waar ligt nummer een hier? Nergens te vinden!

Die heeft wel ooit bestaan, zo meldt een site van een boerengolfclub uit het dorp. Deze weg zou zelfs hebben geleid naar het buitenverblijf van de graven van Holland, die hier ooit stond. Door de verplaatsing van de duinen is deze route verdwenen. Waarschijnlijk kort voordat de Tweede Doodweg werd aangelegd.

Flauwe conclusie: de Eerste Doodweg ging gewoon als eerste dood. De naam van zijn jongere broertje herinnert indirect nog aan hem.

Afbeelding: het voormalige station Doodweg.
Bron: stationsweb.nl

Lees ook:Arme Uiterste Stuiver
Lees ook:Letterlijk en figuurlijk afgezet bij de Schuddegeest
Lees ook:Weeknummers, weke nummers
Lees ook:Een beetje Napoleon in Groningen
Lees ook:Lijken in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.