Meer talen in Nederland dan in België

Quiz. Hoeveel talen worden er in Nederland gesproken?

a) 1 (Nederlands)

b) 2 (Nederlands en Fries)

c) 4 (Nederlands, Fries, Limburgs en Nedersaksisch)

d) 15 of meer

Van alle antwoorden die gegeven zijn, is alleen antwoord a niet goed. Voor de rest ligt het er maar aan hoe je het bekijkt. Nederlands en Fries zijn allebei erkende talen, Limburgs en Nedersaksisch zijn erkende streektalen. Een internationaal ethnologisch instituut vindt echter dat wij hier 15 talen spreken. Zij tellen bijvoorbeeld ook Nederlandse gebarentaal, Stellingwerfs, Zeeuws en twee zigeunertalen mee.

Immigranten

We kunnen natuurlijk ook nog alle talen van onze immigranten meetellen. Dan gaat de lijst nog verder en verder, met Turks, Koerdisch, Arabisch, Berbertalen, Sranantongo en Papiamento. Om maar even wat te noemen. Ook België is een veeltalig land. Maar ze hebben daar minder talen dan in Nederland.

In het gewest Vlaanderen vinden we Nederlands, Vlaams en Limburgs. In Wallonië Frans, Waals en Picardisch. En dan heeft het land ook nog Duits, Luxemburgs en natuurlijk zijn eigen gebarentaal.Zijn de Lage Landen recordhouders? Nee. In Italië hebben ze bijvoorbeeld 33 talen, waaronder Albanees, Grieks en Beiers. Recordhouder is Papoea Nieuw Guinea met 830 talen.

Lees ook:Nedersaksisch: voorlopig geen échte taal
Lees ook:Vlaams is vaak Brabants
Lees ook:Het Fries mag blijven van de rest van Nederland
Lees ook:Een taal zonder leger
Lees ook:Een Ingeland was een machtig man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.