Categorie: "z Taalkwestie"

Kibbelen met kibbeling

In het Net 5-klusprogramma Het Blok had de vriend van een van de kandidaten het over een kibbeling. Wat heeft gebakken vis nu met klussen te maken? Niet zo veel, maar de kandidaat in kwestie heeft vaak ruzie met haar zus, die ook kandidaat is. En ieder ruzietje noemt haar vriend een kibbeling.

Dan maar een cc-tje

De moderne tijd zorgt voor een constante stroom aan nieuwe begrippen. Ik gebruik bijvoorbeeld al jaren het werkwoord -ik schrijf het even foneties op- seeseejen. Wat is dat? Je stuurt een e-mailtje aan iemand, maar iemand anders moet het om wat voor reden dan ook ook zien. Dus je zet diens e-mailadres in de cc-balk.

De vele gezichten van Den Haag Centraal

Hoe rijk is onze taal toch. Neem nou het Centraal Station in Den Haag. Oftewel Het Staatsspoor. Oftwel Den Haag CS. Er zijn vele manieren om aan te geven hoe deze betonnen puist in het centrum van de Hofstad heet. Daar wil SP Den Haag iets tegen doen. Tegen! Taalcreativiteit is toch iets moois?

Lees meer op de site van SP Den Haag.

Foto komt van besproken site.

Verbazende schetsen

Wie schetst mijn verbazing? Mijn collega’s, die allen journalistiek of anderszins hoog geschoold zijn, denken met zijn allen dat de uitdrukking ‘wat schetst mijn verbazing?’ is. Tegen zo’n onwetende meerderheid is het dan moeilijk je staande te houden. Haha, de taalblogger weet het eens een keertje niet, roepen ze dan. Alsof dat nooit gebeurt; ik beweer nooit dat ik alwetend ben.

Bij deze(n) II

Het Nederlands heeft nog lange tijd naamvallen gehad. Sterker: in sommige gevallen nog. Zo kun je, als je per se wilt, ‘deze’ vervoegen. De genitief, oftewel de tweede naamval, geeft bezit aan. Een dezer dagen is daar een voorbeeld van, evenals schrijver dezes.

Ezelsbruggetjes voor Zeeuwen en Limbo’s

Mijn vader had op de basisschool geen moeite met de korte en de lange ij. Net zoals alle andere kinderen uit zijn klas. Mijn vader groeide op Limburg. Hij sprak dialect. Alles wat in het Limburgs als een ‘ie’ wordt uitgesproken, is een ij. Een ‘ei’ is in de meeste Limburgse dialecten gewoon een ‘ei’.

Bois-le-Duc, Warsawa en Firenze

Weet u waar Bois-le-Duc ligt? In hetzelfde land als La Haye, Leyde, Nimègue, Maestricht en Groningue. Het is de Franse benaming voor ‘s-Hertogenbosch. Waar al die andere benamingen voor staan, mag u zelf bedenken. Amsterdam en Rotterdam kunnen de Fransen zo wel uitspreken, Utrecht vinden ze kennelijk niet belangrijk.

Zonder geweten

Ik hoorde donderdag een flard op de radio. "…de Burgemeester van Arnhem, zonder geweten…" Een burgemeester zonder geweten? Dat is nogal een aantijging.

Waarschijnlijk was de hele zin "zonder geweten te hebben van de cultuur bij de politie" of iets dergelijks. Toch kijk je anders tegen zo’n burgemeester aan…

Waar ging dit over?