Verbazende schetsen

Wie schetst mijn verbazing? Mijn collega’s, die allen journalistiek of anderszins hoog geschoold zijn, denken met zijn allen dat de uitdrukking ‘wat schetst mijn verbazing?’ is. Tegen zo’n onwetende meerderheid is het dan moeilijk je staande te houden. Haha, de taalblogger weet het eens een keertje niet, roepen ze dan. Alsof dat nooit gebeurt; ik beweer nooit dat ik alwetend ben.

Enfin, ‘schetsen’ betekent ‘iets weergeven’. Dat kan met woorden of met bijvoorbeeld met potloodlijnen. Een verbazing is abstract, dus alleen door de Terpen Tijns op deze wereld in beelden weer te geven. Dus eigenlijk betekent de uitdrukking ‘Wie kan mijn verbazing onder woorden brengen?’. Dieren en dingen kunnen dat zeker niet, dus ‘Wat kan mijn verbazing onder woorden brengen’ is een beetje een zinloze vraag.

Toch neemt ‘wat’ hand over hand toe. Wie een beetje kan googelen, vindt meer watjes dan wietjes. Op termijn zal de dikke Van Dale de watjes ook wel goed gaan rekenen. Of doet de veertiende druk dat al? Ik kan hem nog steeds niet betalen.

Lees ook:Ja-Ik-Kan-Goeroe
Lees ook:To be Blog or not to be Blog
Lees ook:Pihara, een taal zonder recursie
Lees ook:Draaiende blaadjes in de verkiezingscampagne
Lees ook:Belatafeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.