Mooie woorden voor lelijk kweekvlees

De kans is groot dat we over tien jaar
vlees eten, dat in laboratoria gekweekt wordt. Een lendelabje, zeg
maar. Dat heeft het voordeel dat we geen dierenleed meer veroorzaken
als we een gehaktballetje of een kroket nuttigen. Veganisten kunnen
dan ook naar de Mac. Dit soort eten heet ‘kweekvlees’. Dat klinkt
goor, he? De term die de uitvinders hebben bedacht is ‘in vitro
meat’. Nee, daar krijg ik trek van.

Het VPRO-programma Noorderlicht heeft
een wedstrijd uitgeschreven om een beter woord te bedenken voor het
reageerbuisvlees. Tweehonderd inzendingen kwamen binnen, waaronder
‘vlaas’, ‘boeuf du professeur’, ‘bouwboutjes’ en ‘fopvlees’. De
winnaars waren uiteindelijk ‘La Brund’, ‘kreas’ (Grieks voor vlees)
en ‘Happy meat’. Ik denk dat lezers van dit blog ook nog wel wat
varianten kunnen bedenken.

Al met al krijg ik niet meer trek in
een hapje in vitro meat. Het is vast even smakeloos als McChicken of
andere MacRommel. Bovendien vind ik het zielig voor kinderen die door
reageerbuisbevruchting ter wereld zijn gekomen. Ik hoor ze al op de
basisschool uitgescholden worden voor “Hé, invitromietje!”

Hoe noem je trouwens een slager die
kweekvlees verkoopt? De fopslager? De beenbouwer? Of noem je zijn
zaak de labrunderie?

Lees meer op noorderlicht.vpro.nl

Lees ook:Trek-tocht
Lees ook:Onzin over Eskimo’s
Lees ook:Vegetarische mensen bestaan niet!
Lees ook:Penelope Cruz trouwt stiekem
Lees ook:Kibbelen met kibbeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.