Beschamende fout

Ik schaam me dood. Ik ben betrapt op een taalfout. En wat nog erger is: ik heb het niet meteen willen toegeven. Het gaat hier om hypercorrectie. De fout is te vinden in ‘Sex bestaat niet‘, afgelopen vrijdag.

Wat is het geval? Ik zei het volgende: “Meer dan twee keer zo veel dan wanneer je het correcte ‘seks’ intikt.” Daar reageerden twee lezers op, die beweerden dat het als moet zijn. Aanvankelijk dacht ik dat het allebei mocht. Ik had echter niet goed gekeken. Twee keer meer dan mag, maar twee keer meer als mag niet, meldt Renkema’s Schrijfwijzer, een vooraanstaand naslagwerk over taalgebruik.

Waar komt deze fout vandaan? Veel mensen zeggen groter als. Dat is incorrect; het moet groter dan zijn. Wie van huis uit een streektaal spreekt waar groter als gebruikt wordt, heeft de neiging in het Standaardnederlands in plaats van ‘als’ dan maar altijd ‘dan’ te zetten. Hypercorrectie heet dat.

Frits en Rapanui, jullie hebben gelijk. Ik zal de fout nooit meer maken. Kan iemand anders ook een taalfout vinden op dit weblog? Ik hoor het graag.

Lees ook:Sex bestaat niet
Lees ook:Brabanders koesteren ‘houdoe’
Lees ook:Rascisme en facisme
Lees ook:Nedersaksisch: voorlopig geen échte taal
Lees ook:Stomme, Engelse voetbalclubnamen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.