Broddelaars zijn niet bang

Screen shot 2010-07-14 at 12.00.00 PMNaast stotteren kun je ook broddelen.  Broddelen is een soort binnensmonds mummelen, een onduidelijk spreken op te hoge snelheid, met een chaotisch gebruik van grammatica en zinsbouw. Broddelen is een stoornis, volgens Yvonne van Zaalen, die op dit onderwerp promoveerde. Woorden als plisie, koonklijk fmilie, vkansie, kun je allemaal onder broddelen verstaan. Het zit ‘m allemaal in de te hoge snelheid, de stopwoordjes, de slechte verstaanbaarheid en de vreemde zinsbouw.

Zelf heb je niet door dat je broddelt. Het kan best zijn dat je het al jaren doet, en het gewoon vindt dat je na een tijdje niemand meer instemmend ziet knikken. In dat geval kun je er beter niets over zeggen. Waarschijnlijk houd je onverstaanbare speeches waar iedereen van denkt dat het aan hem of haar lag dat ze de draad kwijtraakten. Ben je bestuurslid, politicus of beleidsmaker, dan lijkt mij dat alleen maar gunstig. Je kunt altijd alles opnieuw formuleren, en dan net een tikje anders voor het draagvlak.

De voorge mispreesdent werd ook wer aangwend als vobbeld. Die broddlt ookspradisch. Dat hij weer aan werd gehaald vond ik wel jammer, want jedoet juiterste best en dan nog wil men wer krtiek leevren. Jzouze tch es dwarheidwlln zggn

Lees ook:Uit de serie: beroerde vertalingen uit het Amerikaans Engels (III)
Lees ook:Tsunami
Lees ook:Kromkamp, van de boerderij van De Kromme
Lees ook:Mama, mag ik een meelwormreep?
Lees ook:Het licht uit door het te denken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.