Posthuma: een zielig weeskind of een kale kakker?

Met de Tour de France rijden een handjevol Nederlanders en Vlamingen
mee. Nltaal.blog.nl neemt hun achternamen onder de loep. Vandaag: Posthuma.

Joost Posthuma mag dan wel Tukker van geboorte zijn, zijn achternaam komt uit het Hoge Noorden van het land. Zekerheid over de herkomst van de naam is er niet. De vaakst gehoorde theorie is dat het een verfriezing is van het Latijnse postumus, wat ‘na de dood’ betekent. Iemand met die naam zou geboren zijn na de dood van zijn vader.

Voortijdige sterfte was in vroeger eeuwen een stuk hoger dan nu. Het kwam nogal eens voor dat een vader stierf in de negen maanden tussen conceptie en geboorte van zijn kind. Zo’n halfwees werd (en wordt) een ‘postuum kind’ genoemd. Gelukkig voor de voorvader van Joost is er ook een andere verklaring voor zijn naam.

Posthuma kan ook een latinisering van ‘Post(e)ma’ zijn. Gewoon: de zoon van een postbode of iemand anders die iets met post deed. Een paar eeuwen terug vonden sommigen het stoer hun naam in het neplatijn te vertalen. Bols werd zo Bolsius en Kuiper veranderde aldus in Couperus. Kale kak uit de zeventiende eeuw dus.

Bron foto: Wikipedia

Lees ook:Caesar kwam gewoon ter wereld
Lees ook:Axel Merckx, nog altijd strijdlustig
Lees ook:Blog, een eeuwenoud woord
Lees ook:Je bent de naam van je kind
Lees ook:Ondankbare naam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.