Een beetje Napoleon in Groningen

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 4 aan de beurt: Quatrebras in Uithuizen.

Noordelijker dan Uithuizen is bijna onmogelijk in Nederland. Toch ligt Quatrebras, eigenlijk meer een gehucht dan een straat, ten noorden van deze plaats in de Groningse gemeente Eemsmond. Hoe komt dit nuchtere, noordelijke buurtschapje aan deze joyeuze, Franse naam? Letterlijk betekent het ‘vier armen’.

Deze vier armen slaan op vier wegen, die hier bij elkaar komen. Een soort rotonde met vier armen, dus. Eigenlijk betekent quatre bras niet meer dan ‘kruispunt’. Alleen klinkt dat laatste woord wat minder chic als naam voor je dorpje, buurtschap of straat. Daarom heet ook een plaatsje in de achterhoek en een discotheek met een paar huizen er omheen zo.

Oorspronkelijk was de Quatrebras bij Uithuizen de naam van een huis op die plek. Vaak zijn waren soort plaatsnamen ooit huis- of herbergnamen. Waarschijnlijk zijn de naamgevers geïnspireerd door Quatre Bras in België. Bij dit gehucht in Waals-Brabant vond in 1815 een beroemde veldslag plaats tussen de legers van Napoleon en geallieerde troepen. De Fransen wonnen, maar kwamen even later die geallieerden weer tegen bij Waterloo. Dat liep minder goed voor ze af.

Of deze Groningers nou zo pro-Napoleon waren, weet ik niet. Waarschijnlijk vonden ze het gewoon goed klinken.

Lees ook:Het huis van de stier in middeleeuws Oss
Lees ook:Deze straat is wel degelijk een straat
Lees ook:Chaam, een dorstige naam
Lees ook:Een straat met zintuigen
Lees ook:Jodenstraat: veel geharrewar, weinig joden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.