Wit Boekje bedreigt Groen Boekje

WEERT – Onder andere De Volkskrant, NRC Handelsblad, Elsevier en de NOS willen in samenwerking met het Genootschap Onze Taal een alternatieve woordenlijst van de Nederlandse taal opstellen, als tegenhanger van het Groene Boekje van de Nederlandse Taalunie. Deze vooraanstaande media weigeren zich nog langer te conformeren aan het ‘taaltotalitarisme’ van de taalunie.

Deze tegenlijst zal verschijnen als het Witte Boekje. De Nederlandse
Taalunie wil per 1 augustus 2006 een aantal spellingswijzigingen
doorvoeren. Het platform dat het Witte Boekje opstelt vindt die
veranderingen onlogisch.

De Nederlandse Taalunie is een overheidsinstelling, betaald door Nederland, België en Suriname, dat de Nederlandse taal wereldwijd promoot en de regels voor de taal opstelt. Het Genootschap Onze Taal is een onafhankelijke organisatie van liefhebbers van de Nederlandse taal.

In Duitsland is een aantal jaren geleden ook een spellingswijziging doorgevoerd. Een aantal vooraanstaande Duitse media, waaronder de Frankfurter Allgemeine Zeitung, boycotten die spelling tot op de dag van vandaag.

Wat gaat er veranderen? Ideeënloos wordt bijvoorbeeld ideeëloos, om dat waardeloos ook zonder n is. De verandering van de taal is al met al minimaal. Deskundigen schatten dat na augustus per krant een handjevol woorden
anders geschreven gaan worden. De nieuwe regels zijn inderdaad onlogisch, maar het is een hoop heisa om weinig.

Lees ook:Het verschil tussen het Witte en het Groene Boekje
Lees ook:Taalunie stopt samenwerking met Onze Taal
Lees ook:‘Taaleenheid Nederland en Vlaanderen in gevaar’
Lees ook:Na groen komt wit komt blauw
Lees ook:Verschil nieuwe en oude spelling niet zo groot