‘Nederlandstalige scholen Brussel voor de elite’

BRUSSEL – Nederlandstalige middelbare scholen in Brussel scoren hoger dan secundaire scholen in Vlaanderen en Franstalig Brussel. Dat meldt De Standaard woensdag. Onderzoekers stellen echter dat die prestaties vooral komen door sociale selectie.

Scholen werpen barrières op voor zwakkere leerlingen, zegt onderzoekster Karen François. Nederlandstalige scholen bieden geen onderwijs voor die leerlingen en raden ouders om taalredenen af hun kinderen op hun school te zetten. Dat mag officiëel niet in België, aldus De Standaard.

Nederlandstalig onderwijs leidt tot echte tweetaligheid
en uitzicht op een baan. De Brusselse politici laten niet na dat te
benadrukken. Dit is in tegenstelling tot het Franstalig onderwijs in de Belgische hoofdstad. De selectie van de Nederlandstalige scholen leidt volgens velen tot sociale ongelijkheid.

Verder richten Nederlandstalige scholen zich op leerlingen van buiten Brussel. Daarmee hopen ze het Nederlandstalige karakter te bewaren. In de Brusselse lagere
scholen spreekt slechts 16 procent van de leerlingen thuis Nederlands,
in de secundaire scholen loopt dat door deze selectie op tot 43
procent.

,,Het Brussels onderwijs is gevestigd in Brussel, maar is niet van Brussel”, stelt François in het boek Politiek, Taal, Onderwijs en Samenleving in Beweging , dat deze week werd voorgesteld.
Het Nederlandstalig onderwijs verdedigt de belangen van de
Vlaamse minderheid in Brussel.

Lees ook:Genomineerden onderwijsprijs taalunie bekend
Lees ook:Taalnieuwtjes
Lees ook:Scholen in paniek door nieuwe spelling
Lees ook:Procent en procentpunt
Lees ook:Eerste ronde Groot Nederlands dictee zaterdag