Peter Koelewijn, de vader van de Nederrock

Grote geesten beïnvloedden in de loop der eeuwen onze taal met hun
creativiteit. Wie waren zij en wat was hun bijdrage? Deze week: Peter Koelewijn (1940).

Met deze hete dagen vallen de mussen van het dak. Dat doet me denken aan een verhaal dat iemand mij vertelde. Haar vader kroop tijdens zijn jeugd, in de jaren vijftig, regelmatig op het dak van de schuur van de buurman. Die riep dan kwaad: "Kom van dat dak af! ‘k Waarschuw niet meer." Deze woorden werden opgevangen door een 19-jarige jongen, die nog een huis verder woonde. Dat was Peter, de zoon van vishandelaar Koelewijn.

De rest is, zoals dat zo mooi heet, geschiedenis. Peter Koelewijn schreef de woorden van de buurman op en gebruikte ze als basis voor een nummer van zijn rockbandje, The Rockets. Hij verzon er nog iets bij over een koorddanseres. Kom van dat dak af werd de eerste Nederlandstalige rock-’n'-rollhit ooit. En zo werd, in 1959, de Nederlandstalige popmuziek geboren.

Aanstekelijk

Of het hierboven beschreven verhaal waar is, weet ik niet. Nu, 57 jaar later, is Kom van dat dak af wel nog steeds een aanstekelijk nummer. Nu moet tekstdichter Peter Koelewijn het misschien niet hebben van de diepe, literaire lagen in zijn songteksten. Maar feit is dat hij als eerste op het idee is gekomen Nederlandstalige popmuziek te maken. Van Boudewijn de Groot tot De jeugd van tegenwoordig hebben gelopen op deze door Koelewijn geplaveide weg.

De meeste muziek van Koelewijn en zijn Raketten zullen niet aan de vergetelheid ontkomen. Maar Kom van dat dak af, de eerste Nederrockhit ooit, zal altijd een klassieker blijven.

Meer over Peter Koelewijn

Lees ook:De Eerste Doodweg is dood en weg
Lees ook:Willem zette de Nederlandse literatuur op de wereldkaart
Lees ook:VMBO’ers schrijven straks alleen sms-taal
Lees ook:‘Nederlandstalige scholen Brussel voor de elite’
Lees ook:De herberg of de ziekenboeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.