De taal van de Br3eZaH’s

Een subtaaltje waar ik op deze plek nog nauwelijks aandacht aan heb besteed is de Breezertaal, ook wel de BrE3ZaH TaAl geheten. Dit is het argot van de in naveltrui gehulde meiden, die je op vrijdagavond in de stad ziet lopen. Het is typisch weer zo’n geval van iets, dat dertig-plussers ‘taalverloedering’ noemen. In dit geval niet geheel onbegrijpelijk.

In Breezertaal zijn spelfouten namelijk eerder regel dan uitzondering. Verder kenmerkt de taal zich door ‘ah’ in plaats van ‘er’, net zoals in het plat Haags. Iemand, die zich Eigenwijze journalist noemt, beschrijft Breezertaal op De jonge journalist als volgt:

“De eerste eigenschap: het lijkt
op Nederlands maar het komt een stuk stomzinniger (sic, BS) over. De tweede
eigenschap: de taal wordt vooral gebezigd door jeugdige VMBO-meisjes
die problemen hebben met het onderscheid tussen kleine- en
hoofdletters. De derde en belangrijkste eigenschap: mensen die de
Breezertaal gebruiken, drinken het liefst Bacardi Breezer mét rietje om
sneller zat te worden!”

Zo, nu weet u ook waar het woord ‘Breezertaal’ vandaan komt. Ik ben het niet eens met deze eigenwijze persoon. In plaats van dat hij blij is dat VMBO-scholieren vrijwillig creatief met taal omgaan, zit hij te zeuren over hoofdlettertjes en kleine lettertjes. Het feit dat deze groep meiden uitgebreid chatten, zorgt ervoor dat ze blijven schrijven en niet (helemaal) analfabeet worden. mOoI tOcH ?

Overigens vindt een interessante betekenisverschuiving plaats. ‘Breezah’ begint steeds meer te slaan op de spreker van de Breezertaal. Zo wordt een drankje een pubermeisje. Voor de liefhebbers van moeilijke woorden: een schoolvoorbeeld van een methonymia.

Lees ook:Taalkr8! van start
Lees ook:VMBO’ers schrijven straks alleen sms-taal
Lees ook:“Dusss…dat gaat allemaal goed komen”
Lees ook:‘Grondwet is onbegrijpelijk’
Lees ook:Digi-taal moet mogen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.