Wat is er goed aan Goede Vrijdag?

Gisteren was het Witte Donderdag en vandaag is het Goede Vrijdag. Veel mensen zijn niet religieus opgevoed en hebben geen idee waarom deze dagen zo heten. Om te beginnen: Wat is er goed aan Goede Vrijdag? Toen stierf Jezus toch? Wat je goed noemt!

Doordat Jezus de marteldood stierf, nam hij alle zonden op zich, geloven christenen. Jezus’ kruisdood heeft het voor gelovigen mogelijk gemaakt naar de hemel te gaan. Dat is juist heel erg goed! Vandaar dat deze op het oog droevige episode ‘Goede Vrijdag’ heet.

Ook op Witte Donderdag staat het vergeven van zonden centraal. Traditioneel kregen zondaars van de rest van de gemeenschap een soort generaal pardon. Ze weer met een schone lei beginnen, als het ware witgewassen. Oorspronkelijk is Witte Donderdag de dag van het laatste avondmaal van Jezus.

Ik ben zelf niet heel godsdienstig opgevoed. Voor gelovige christenen zijn deze verklaringen misschien vanzelfsprekend, maar ik heb het moeten opzoeken. Waar zijn de paashaas en de kuikentjes in dit verhaal? Dat heeft niets met christendom te maken, maar met Germaanse tradities. Atheïsten kunnen gerust eieren en chocoladehazen eten met Pasen!

Meer over Goede Vrijdag op Spiritualiteit.blog.nl

Lees ook:Jezus was tegen de eerste muggenzifters
Lees ook:Rot laat Jezus lens slaan
Lees ook:MaDiWoDo varieert er op los
Lees ook:Duivelse angst voor de dag van vandaag
Lees ook:Waarom mag ik geen ‘Jezus’ roepen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.