Irriteren en ergeren

Quizje. Welke van deze vier is niet correct?

a) Ik erger me daar dood aan.

b) Ik irriteer me daar dood aan.

c) Je irriteert me mateloos

d) Je ergert me mateloos

Het antwoord is b. Vaker en vaker hoor je taalgebruikers roepen dat ze zich ergens aan irriteren, maar dat is dus geen correct Nederlands. Wie goed Nederlands wil spreken, ergert zich of laat zich door zoiets mateloos irriteren.

Irriteren is geen wederkerend werkwoord, dus geen werkwoord met ‘zich’. Ergeren kan een wederkerend werkwoord zijn, maar hoeft het niet altijd te zijn. Irriteer je dus nooit meer aan iets. Dat is ook beter voor je maag.

Lees ook:Irriteren is niet lachen
Lees ook:Afgelast is iets anders dan afgelast
Lees ook:Hee kill, zei het zoontje tegen zijn moeder
Lees ook:Niemand mailt e, iedereen e-mailt
Lees ook:Hoe Zidane het Nederlands verrijkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.