Vlaams woord van de week: Amai!

Elke week een Vlaams woord. Deze week: Amai!

Amai! is een uitroep en betekent, voor de Hollanders, ‘tjongejonge’, ‘oei’ of ‘jeetje’. Je roept het als je ergens van schrikt en iets je verbaast. Een mooi voorbeeld is de Vlaamse wielerverslaggever over de voureur die ineens een fikse terugval kreeg. "Amai, dat is ‘ne petat!"

Amai! komt is oorspronkelijk een Engelse uitroep. Waarschijnlijk stak hij tijdens de honderdjarige oorlog de Noordzee over. Het is een verbastering van O my, nu een wat oubollig Engels tussenwerpsel. Kuifjeliefhebbers kennen het woord misschien ook uit het Bordurisch, de taal van een fictief land uit de albumreeks van Hergé. Deze striptekenaar was dan wel een Franstalige Brusselaar, maar Vlaams begreep hij maar al te goed…

Lees ook:Twee ‘hois’ die elkaar ontmoeten
Lees ook:Kasseien minder Vlaams dan ze lijken
Lees ook:Nieuwkomers kopen lespakketje in land van herkomst
Lees ook:Fransen pimpten ‘mannetje’ op
Lees ook:Piekhaar en De Nijs komen uit Frankrijk

Eén reactie op “Vlaams woord van de week: Amai!

  1. vragenmaker

    Heey ik wou weten wat plezant betekend en allé…. please geef ms het antwoord!!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.