Honderdduizend of 100.000?

Vaak worstelen journalisten, tekstschrijvers en andere taalgebruikers met het probleem of je getallen al dan niet uit moet schrijven. Soms krijg ik de vraag: “Wat zijn de regels darvoor?” Dan moet ik antwoorden dat er eigenlijk helemaal geen regels voor bestaan. Officieel mogen we allemaal zelf weten of je getallen uit moet schrijven of niet.

Wel hebben alle geschreven media interne regels voor deze kwestie. Het stijlboek van NRC Handelsblad raadt aan alle getallen tot de twintig (zeventien), de tientallen (veertig), de honderdtallen (honderd, vijfhonderd), de duizendtallen tot tienduizend en verder miljoen, miljard en biljoen uit te schrijven. Het dus is wel 71 en 100.001.

De Schrijfwijzer van Jan Renkema is het daar mee eens. Wel moeten ‘zakelijke en exacte mededelingen’ in cijfers worden opgeschreven. Het is 20 graden op 13 oktober en ik krijg een bon van 50 euro omdat ik 65 kilometer per uur reed waar ik 50 mocht. Ook raadt Renkema aan om in een zin of alinea consequent te blijven. “Er kwamen 35 bezoekers, onder wie 12 van buiten de stad.” Hier dus geen twaalf.

Sommige media hanteren de regel dat hun redacteuren alles tot en met twaalf uitschrijven en vanaf 13 cijfers gebruiken. Ook gebruiken sommige journalisten 10.000 in plaats van tienduizend. Ik raad iedereen die niet zucht onder een redactiestatuut zelf te kiezen welke regels hij gebruikt, zolang ze maar consequent worden toegepast.

Lees ook:Schrijf het zoals je wilt…
Lees ook:Pauze in de ABC
Lees ook:Wit Boekje bedreigt Groen Boekje
Lees ook:Sentimentele taal
Lees ook:Visuwords: een visueel woordenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.