‘Laat Van Gogh de tering krijgen’

Ik dacht dat elkaar ziektes toewensen iets typisch Nederlands was. Maar imam Fawaz heeft het volgende over Theo van Gogh gezegd: "O God, bezorg Van Gogh een ziekte die door alle bewoners van de aarde niet kan worden genezen." Tjonge, dat is een zeer eloquente manier om te zeggen ‘laat Van Gogh de tering krijgen’.

Wat de afkomst van die Fawaz is, weet ik niet precies. Of in zijn ongetwijfeld Arabische cultuur iemand ziektes toewensen gemeengoed is, kan ik dus ook niet zeggen. Misschien is deze man goed geïntegreerd. Het klinkt mij in elk geval heel erg in de oren als ‘ach, krijg de vliegende vinketering op je verjaardag, mongool!’

Hoe dan ook, sympathiek is de verwensing dan ook niet. Afkeurenswaardig, zelfs. Net zoals veel soortgelijke dingen, die Van Gogh in de loop der jaren geschreven heeft.

Lees ook:‘Krijg toch wat…’
Lees ook:Ik zeg altijd ‘nooit te vroeg juichen’
Lees ook:Niemand mailt e, iedereen e-mailt
Lees ook:De taal van miljonairs
Lees ook:Moslima’s zijn oer-Nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.