Taaltoets: ook voor Vlamingen!

Een klein relletje in Breda. In deze stad zijn een aantal Belgen woonachtig. Enkele van hen willen een Nederlands paspoort. Maar dat mag niet zomaar. Want ook al hebben we het hier allemaal over Vlamingen die Nederlands als moedertaal hebben, ze moeten allemaal eerst Nederlands leren. Via een duur, officieel inburgeringsexamen.

Een van die Nedervlamingen, een fysiotherapeute genaamd Hilde Severens, spuit haar gal in BN/DeStem. "Door rare regelingen voel je je opeens niet welkom in het land waar je al zo lang woont en werkt." Ze heeft diploma’s en zelfs (Nederlandstalige) publicaties die ze kan laten zien. Maar dat is allemaal niet voldoende. Regels zijn tenslotte regels.

Severens heeft daarom besloten maar Belgische te blijven. Ze heeft geen zin om twee dagen vrij te nemen en een paar honderd euro te betalen. Anderem kiezen eieren voor hun geld en leggen het inburgeringsexamen wel af. Saillant detail: ook Vlamingen met een Nederlandse moeder en zelfs bezitters van een Belgisch paspoort die in Breda geboren en getogen zijn, moeten het examen afleggen.

Dan te bedenken dat bijna altijd Vlamingen winnen met het nationaal dictee!

Bron: BN/DeStem

Lees ook:Honderdduizend of 100.000?
Lees ook:NAC Breda heeft de langste!
Lees ook:Surinamers hoeven niet in te burgeren
Lees ook:Ambtenaren in Jip- en Janneketaal
Lees ook:Aardappelpret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.