‘Multicultureel’ is uit

Het woord ‘multicultureel’ is uit. Dat komt door mensen als Paul Scheffer (‘Het multiculturele drama’), Jan-Peter Balkenende (‘De multiculturele samenleving is mislukt’) en Pim Fortuyn (commentaar overbodig). Zo links en rechts verschijnen dan nieuwe woorden. Een daarvan is ‘diversiteit’.

Ik hoor over tien jaar politici al roepen: "De diversiteit is mislukt! Het diverse drama!" En dat soort ongein. Oude wijn in nieuwe zakken, dus. Voor de zoveelste keer: je kunt mensen niet anders laten denken door simpelweg een woord te veranderen. Je kunt, als je voor de multiculturele samenleving bent, maar beter je best doen om mensen te overtuigen.

Een andere mooie, die ik onlangs heb gehoord, is bicultureel. Dat is een nieuw woord voor het besmette ‘allochtoon’. Ook dat laatste woord is door het slijk gehaald door politici. Voor de taalliefhebber is dat eigenlijk maar goed ook; het noodt tot creativiteit.

Bron (o.a.): BN/DeStem

Lees ook:Nedermarokkaans is hip
Lees ook:Allochtonen afschaffen is naïef
Lees ook:‘Grondwet is onbegrijpelijk’
Lees ook:NRC geeft aan: niet trollen
Lees ook:Draaiende blaadjes in de verkiezingscampagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.