Genocide of niet?

Waarom komt op dit blog de politiek zo vaak aan bod? Omdat die heel vaak gaat over de betekenis van woorden. Een vraag die nu door veel media gonst: "Is de moord op anderhalf miljoen Armeniërs in Turkije nu genocide of niet?" Te beantwoorden door te kijken wat het betekent.

‘Genocide’ betekent, volgens Van Dale, ‘stelselmatige uitroeiing van een volk of volksgroep’. De moord op de joden door de Nazi’s is een schoolvoorbeeld hiervan. Hitler en zijn trawanten hadden de intentie iedereen die maar iets joods had van de aardbodem te doen verdwijnen.

We gaan er hier even vanuit dát de massamoord op de Armeniërs heeft plaatsgevonden. (Dat schijnt ook een discussie te zijn, die ik hier even niet wil aangaan.) In dat geval is het oogmerk van de moord belangrijk. Wilde de Turkse sultan alle Armeniërs in Turkije uitmoorden? In dat geval is hier inderdaad sprake van genocide.

Als dat niet het geval was, dan was het een ‘gewone’ massamoord. Ook niet aardig, natuurlijk.

Lees ook:Een moordkuil in het Nijmeegse hart
Lees ook:Engels is niet hip
Lees ook:Wat heeft Verdonk tegen de VVD?
Lees ook:Oudkomers leren Nederlands op de bühne
Lees ook:Het effect van woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.