Allochtonen afschaffen is naïef

De PvdA in Amsterdam wilde het woord ‘allochtoon’ afschaffen. Maar daar zijn ze van teruggekomen. Verstandig. Je kunt woorden niet zomaar afschaffen. Gelukkig heeft de politiek weinig te zeggen over taal.

Ik ben het met de hoofdstedelijke PvdA eens dat iedereen die een paspoort heeft, gewoon een Nederlander is, ongeacht zijn godsdienst of huidskleur. Maar als politici jarenlang ons het woord ‘allochtoon’ door de strot duwen, kunnen ze daarna geen knopje omzetten zodat iedereen ineens dat woord niet meer gebruikt.

Voor velen is ‘allochtoon’ een beetje een scheldwoord geworden. Hoe komt dat? Door hoe sommige politici en sommige media met het fenomeen zijn omgesprongen in de afgelopen tien jaar. Het woord wordt geassocieerd met problemen. Dus als het woord wordt afgeschaft zijn de problemen ook weg? In elk geval niet in de hoofden van de burgers.

Censuur

Een woord afschaffen kost niets en geeft misschien veel positieve publiciteit, moeten ze gedacht hebben. Maar het ruikt een beetje naar censuur. Daar al aan gedacht?

Lees ook:‘Multicultureel’ is uit
Lees ook:Beladen woorden zijn niet te ontladen
Lees ook:‘Grondwet is onbegrijpelijk’
Lees ook:De Zilveren Eeuw komt eraan!
Lees ook:De dooddoener ‘duhuh!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.