Straatnamen veranderen is zinloos

In Maastricht was ooit een wijk, genaamd Wittevrouwenveld. Vanwege vermeende criminaliteit in die buurt veranderde dat in het bloedeloze Oostermaas. De slechte uitstraling van die buurt bleef en Oostermaas kreeg ook een slechte naam. Nu heet dat deel van Maastricht gewoon weer Wittevrouwenveld.

En al die jaren dat het Oostermaas heette, noemde iedereen het ook Wittevrouwenveld. Dit verhaal is ook toe te passen op een andere Maastrichtse wijk, namelijk Heugemerveld/Akerpoort. En in Den Haag heb je De Magneet, die werd omgedoopt in Dukdalfstraat. Waarligt de Dukdalfstraat? O, waar vroeger de Magneet was!

Discriminerend

In Rotterdam hebben ze een andere reden gevonden om straatnamen te veranderen. Daar doen ze denken aan de Apartheidspolitiek in Zuid-Afrika. Een straat mag niet meer naar Paul Kruger of Pretoria heten, want dat is allemaal discriminerend.

Dat Kruger en Van Riebeek land gepikt hebben van inheemsen, geloof ik gelijk. Half Nederland is genoemd naar mensen die zeker geen schatjes waren, zoals Michiel de Ruyter en andere ijzervreters, Jan Pieterszoon Coen en andere uitbuiters en Prins Maurits en andere spelers van vieze politieke spelletjes.

Geschiedenis

Die mannen horen allemaal bij onze geschiedenis. Net zoals die blanke Zuid-Afrikanen die niet aardig waren tegen zwarte Zuid-Afrikanen. Waarom noem je daar straten naar? Om de historie levend te houden. En die is nou eenmaal niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Dus verander die straatnamen gewoon niet. Al is het maar omdat mensen nog jarenlang na een naamsverandering de oude naam blijven gebruiken.

Een olifant in het Zuid-Afrikaanse Paul Kruger-park. Over die naam klaagt niemand. Of wel?

Lees ook:Gaat het Zuid-Afrikaans verdwijnen?
Lees ook:Een straat met zintuigen
Lees ook:Negentienvierenveertig en negentientweeënnegentig
Lees ook:Langste straatnamen in Nederland en Vlaanderen
Lees ook:Een moordkuil in het Nijmeegse hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.