Landzaat is zeer autochtoon

In deze WK-tijd komen een
paar achternamen van voetballers van Oranje aan bod. Vandaag: Landzaat.

Denny Landzaat mag dan wel van Molukse afkomst zijn, zijn achternaam is dat zeker niet. Sterker nog: autochtoner dan dit krijg je namen bijna niet. ‘Landzaat’ of ‘landzate’ is namelijk Oud-Nederlands voor inboorling, inwoner, eentje van hier. Of, om in de politieke taal van nu te spreken: autochtoon.

De naam, soms ook wel Landzaad geschreven, komt wel meer voor in Nederland. Waarom noemde iemand zich ‘autochtoon’? In feite was dat toch iedereen? Voor het ontstaan van de naam moeten we terug naar 1672, toen buitenlandse aanvallen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden teisterden. Dat jaar ging de geschiedenis in als het Rampjaar.

Huursoldaten

De Republiek verdedigde zichzelf met vooral buitenlandse huursoldaten. Het grote nadeel van dit soort manschappen was, dat ze de omgeving die ze moesten verdedigen niet kenden. Daarom voegde de generale staf aan iedere eenheid een landzaat toe. Dat was iemand die in de te verdedigen regio was opgegroeid en vertrouwd was met het terrein.

Zo werd ‘landzaat’ ook een beroepsaanduiding van een functie in het leger. Misschien een tip voor Marco van Basten: stel ook een Duitser op in Oranje!

Andere achternamen van ‘onze jongens’ verklaard:

Kuyt

Van Persie

Van der Sar

Lees ook:Ooijer, al eeuwen uw grasspecialist
Lees ook:Van der Sar is geen plaaggeest
Lees ook:Komt Van Persie uit Iran?
Lees ook:Van der Vaart, een saaie naam
Lees ook:Bestaan er leuke ‘spoonerisms’?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.